Äntligen en OCR-app som fungerar!

Blev så glad när jag läste att någon hittat en OCR-app som verkade fungera. Det har varit struligt med dessa appar och att få dem att läsa upp olika typsnitt. Det har blivit många texter som varit helt omöjliga att förstå och det mesta har handlat om tilje tilje….. Efter att ha testat denna kombination är jag helt såld. Detta fungerar!

Nu finns IntoWords som tillsammans med TextGrabber löser mina problem och gör att jag än en gång hoppas att vi funnit ett verktyg för elever med lässvårigheter.

Enkel genomgång för att få text OCR-behandlad och uppläst:

Skanna av texten med TextGrabber så OCR-behandlar den texten för dig, behåll den som den är eller översätt den direkt i appen. Kopiera texten genom att hålla inne fingret på texten och välj kopiera. Öppna IntoWords och klistra in texten. Tryck på uppläsningspilen. Du kan reglera hastigheten på uppläsningen genom reglaget till höger om pilen.

Funktionerna hos TextGrabber är:

 • Textigenkänning för 60 språk utan att internetuppkoppling krävs
 • Direktöversättning från mer än 40 språk (kräver internet)
 • Den avscannade texten kan direkt kopieras för att klistras in i exempelvis anteckningar
 • Snabb delning via Facebook, Twitter, email & SMS
 • Alla texter som fotograferats sparas i applikationen

Textgrabber finns för både iPhone och iPad i AppStore och kostar 7 kronor

IntoWords

En app från Elevdata som både fungerar som en ordbehandlare och dessutom har funktioner som talsyntes, ordprediktion och stavningshjälp.

När du skriver föreslås ord i en list ovanför tangentbordet. Den fortsätter föreslå även om ordet (är på väg att) stavas fel. Man kan enkelt få sin text uppläst med en talsyntes genom att klicka på playknappen längst upp på skärmen. Dokumentet kan, efter att man skrivit klart, exporteras till andra appar i iPaden, t ex Pages eller Dropbox.

IntoWords är gratis fram till 1 april 2013.

Se denna lilla filmsnutt som visar hur man använder TextGrabber

5 thoughts on “Äntligen en OCR-app som fungerar!

   • Det fungerar utmärkt, även om jag använder IPhoneappen på Ipaden:) bara att trycka på symbolen längst ner till höger när appen är öppen så förstoras den till ipadstorlek:) inte lika bra grafik men vad gör det till en superappkombo…

 1. Perfect! Fungerar hur bra som helst! Var dock tvungen att köpa Textgrabber först på iPhonen för att sedan hämta den i köpta menyn på iPaden.

  Tack.

 2. Tack för tipset med TextGrabber. Fungerar bra. Nu kostar den 38 kr. Jag valde dock Voice Reader Text to Speech (App Store) som textuppläsare, för då kunde jag ha båda apparna på min iPhone. Om man vill lyssna i offline-läge så får man köpa till den röst som man vill använda (7 kr/röst). Perfekt till elever med dyslexi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s