Köpa appar till elever

Att köpa appar till iPad/iPhone/iPod touch utan att ha ett kredit/betalkort kopplat till sitt Apple-ID är väldigt enkelt med hjälp av iTunes-presentkort. iTunes-presentkort går att köpa på lite olika sätt, både på nätet och i affärer.
Vill man köpa appar till elever i behov av stöd kan skolan lösa det genom att köpa en app och ge bort som gåva. Dessa gåvor kan inte ges bort genom att skolan har ett ITunes presentkort utan måste köpas via ett kreditkort kopplat till en av de digitala verktygen.

Så här gör du för att köpa och ge bort app till en eller flera elever:
Gå till AppStore på din IPhone, IPod touch eller IPad
Leta upp den aktuella appen, tryck på rubriken för att öppna informationen om appen.

Till höger på sidan står det ”ge bort appen”, tryck där.
Du får nu ange e-postadresser till de iPads/elever som ska ha appen. Du kan också lägga till ett meddelande.

För att hitta e-postadressen till en iPad går du via appen inställningar-iCloud och sedan visas kontot/e-postadressen längst upp

till höger på sidan. (Kontonamnet är också en e-postadress som man kan använda för att maila till och från iPaden)

På nästa sida får du bekräfta ditt köp. Det skickas nu ett mail till det elever som du köpt appen till och de kan gratis ladda ner den i sin enhet.

Till Android har det dock inte funnits någon sådan lösning, men det finns i varje fall ett sätt att förenkla inköpen av appar utan att du behöver koppla ett kredit/betalkort till ditt Googlekonto.
Det finns ett betalkort som du kan köpa på Pressbyrån eller Seven Eleven som heter SpendOn presentkort. Detta är ett kort som går att använda i alla affärer och som även fungerar att köpa Android-appar med i Google Play (hette innan Android Market). Du väljer själv vilken vilken valör mellan 200 – 1500 kr som kortet ska laddas med. Det kortet (som inte är personbundet) kopplar du sedan till ditt Googlekonto (du använder dig av en funktion som heter Google Wallet som du enkelt kommer åt på datorn också). Genom att försöka köpa en betal-app så kommer det upp ett formulär i Google Play där du ska fylla i kortnumret etc.

SpendOn kostar 39 kr att köpa och alla köp (utom de två första) kostar 3 kr/st. Efter att du har haft kortet i 7 månader så utgår en månadsavgift på 10 kr. Det är därför bra om du planerar dina inköp så laddar kortet med lagom mycket pengar så att du inte förlorar pengar. När kortet är slut så är det bara att kasta. Du kan inte ladda om det, utan måste köpa ett nytt.

9 kommentarer

 1. Mikael Parknäs · · Svara

  Kanon, Tove! Den här delar jag i en sluten Fb-grupp.

 2. […] Hur du köper appar till elever med hjälp av kreditkort hittar du här: http://iktsidan.com/2012/09/12/kopa-appar-till-elever/ […]

 3. Jag får bara uppge mitt eget lösenord till AppleId hela tiden, kommer inte vidare till gåvoadressen alls… Det ser lite annorlunda ut nu, kan det vara olika nu när det verkar vara ett nyare iOS?

  1. Jag kan maila dig några bilder?

   1. Stefan From · ·

    Jadå. Du ser adressen va?

 4. Hittade det här inlägget efter lite googlande och det var precis vad jag behövde veta! Vi har nyligen köpt in iPads till lärarutbildningnen och håller på att ta fram rutiner kring allt som rör plattorna. Som myndighet kan vi inte köpa presentkort men lösningen att köpa och ge bort appar är ju jättebra. Ska testa idag. Så tack för fina instruktiner!

  1. Kul att du hade nytta av det:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 3 909 andra följare

%d bloggare gillar detta: