Didaktikens verktyg
Hur kan man använda IKT för att utveckla undervisningen och främja lärande? Hur kopplar man ihop teknik, pedagogik och didaktik? Vad innebär multimodal design i undervisning? Vad bidrar rörlig bild, radio och andra medier med i lärande och undervisning?
Allt fler lärare i såväl grundskola som gymnasieskola har tillgång till egen dator visar Skolverket i en rapport. Även antalet elevdatorer har fördubblats sedan 2008. Men fortfarande vet få lärare hur de kan använda datorn som pedagogiskt hjälpmedel.
UR har i uppdrag att göra utbildningsprogram för skolväsendet och lärarutbildningen och vill med webbplatsen Didaktikens verktyg erbjuda en lärplattform i multimodalt lärande som visar hur man kan arbeta med IKT som en resurs i undervisningen.
UR vill bidra med kunskapsuppbyggnad om digitala medier för att de ska bli en självklar del i lärares utbildning, fortbildning och kompetensutveckling. UR vill också att användningen av digitala medier ökar i förskolor och skolor såväl i pedagogiskt utvecklingsarbete som i undervisning.
Mål och syfte
Målet med satsningen är att stärka lärares multimodala kunskap och didaktiska kompetens genom ett webbaserat utbildningspaket för blivande och verksamma lärare.
Syftet är att bidra med den kompetens och de produktioner som UR har inom olika media och genom expertkompetens erbjuda lärmoduler av god akademisk kvalitet som kan användas inom en mängd kurser inom lärarutbildningarna och fortbildningen av lärare samt inom kompetensutveckling för lärare.
Webbplatsen bygger på två texter – Teknik och lärande av professor Ulf P Lundgren, samt Didaktisk design av professor Staffan Selander.
Möjligheterna att variera undervisningen är oändliga, men det kan vara svårt att hitta bland alla utbildningsresurser, här får du tips! Här kan du själv eller tillsammans med dina kollegor botanisera bland alla tips, artiklar, filmer och diskussionsunderlag för att starta ert digitala lärarlyft eller fortbildning på förskolan/skolan. Varför inte ha IKT som en stående punkt på personalmötena detta läsår?
Källa:
http://www.ur.se/Tema/Didaktikens-verktyg