Digitala skollyftet

Tack vare mitt ”utvidgade kollegie” på Twitter ramlade jag över en spännande sak; Det digitala skollyftet. Skollyftet är en samlingsplats för lärare och andra som verkar i, och för, skolan och förskolan. Skollyftet är helt obundna och består av lärare och andra skolintresserade.

”Skollyftet bygger på kollegialt lärande där lärare med hjälp av sociala medier och digitala verktyg lär och utvecklas tillsammans, av och med varandra. I och med vårt utvidgade kollegium via sociala medier har en Dela-kultur vuxit fram och här kan man få inspiration och kraft  att våga prova sådant man annars kanske inte ens skulle veta fanns. Med hjälp av det utvidgade kollegiet kan vi möjliggöra för de viktiga pedagogiska, kollegiala samtalen som vi behöver för att utvecklas i vår profession men som vi inte alltid hinner med i vår vardag.”

Jag har i tidigare inlägg berört precis detta som Digitala skollyftet står för och nu finns det för alla att delta i, samlat på ett ställe. Naturligtvis kastade jag mig in i detta och ansökte genast om en Badge:) Nyfiken som jag är. Här hittar du sidan: http://skollyftet.se/

Är du nyfiken på mina tidigare inlägg rörande digitalt lärarlyft hittar du dem här:

http://iktsidan.com/2013/12/10/ikt-som-en-naturlig-del/

http://iktsidan.com/2013/08/06/digitalt-lararlyft/

Tack vare mitt utvidgade kollegie på sociala medier utvecklas jag varje dag genom mina kollegor runt om i världen. Genom att följa och ta del av texter, kommentarer och diskussioner har jag fått en större förståelse för hur ikt kan användas i min egen kommun. Jag arbetar centralt i kommunen och är ensam på plats…. men i cyber har jag hela världen som mina kollegor. En dag kan se väldigt olika ut. Den kan börja med att jag hjälper en kollega på Twitter genom att dela med mig av mina erfarenheter och sluta med att jag själv har omvärdrat dem och utvecklat och arbetat om mitt eget sätt att se på saken. Tänk vad härligt att aldrig bli klar, att aldrig bli fullärd, varje dag är en utmaning:)

Jag blev så glad när detta uppmärksammades på tv angående det utvidgade kollegiet: http://www.svt.se/nyheter/sverige/twitter-utvecklar-larare-i-arbetet

Nu ser jag fram emot fler twittrande pedagoger,ikt-pedagoger, bibliotekarier, rektorer och skolledare runt om i Sverige, tillsammans kan vi förändra skolsverige och ge alla elever möjligheter till en mer likvärdig skola där alla elever kan se fram emot detta mål i Lgr11:

Lgr11 kap. 2 Övergripande mål och riktlinjer / 2.2 Kunskaper / Mål

Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola

  • kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden
  • kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande

Är du intresserad av hur jag ser på ikt för en mer likvärdig skola?

I nummer #6 2013 av Handledarskap till Grundskoletidningen skriver jag:

Här finns också exempel på texter jag skrivit om detta ämne:

http://www.reflex.folkbildning.net/index.php/2013/10/24/appar-for-larande-appar-som-stod/

http://iktsidan.com/2013/10/14/appar-for-larande-att-lasa-och-skriva-med-hjalp-av-oronen/

http://www.reflex.folkbildning.net/index.php/2013/10/08/appar-for-larande-appar-for-sfi/

Nu återstår att se om jag kvalificerar mig för en Badge av Digitala Skollyftet som ett bevis på mitt arbete med ikt-utveckling och Sharing is Caring

 

 

One comment

  1. Hur mycket om matematik finns det i det digitala skollyftet?
    Vilka är ansvariga för det digitala skollyftet i matematik?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s