Internet och källkritik

Jag har satt ihop en lista med mina favoritsajter när det gäller att arbeta med Internet och källkritik, en viktig grundsten för både elever och lärare idag.

Ur Lgr11 kap.1 Skolans värdegrund och uppdrag / Skolans uppdrag

Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. Studiefärdigheter och metoder att tillägna sig och använda ny kunskap blir därför viktiga. Det är också nödvändigt att eleverna utvecklar sin förmåga att kritiskt granska fakta och förhållanden och att inse konsekvenserna av olika alternativ.

Ur Lgr11 kap. 2 Övergripande mål och riktlinjer / 2.2 Kunskaper / Mål

Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola

  • kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden
  • kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande

Webbsidor

  • .SE lär dig mer om internet
  • Statens mediaråd  har i uppdrag att verka för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Myndigheten ska följa medieutvecklingen när det gäller barn och unga samt sprida information och ge vägledning om barns och ungas mediesituation.

internet

  • Mediasmart är ett kostnadsfritt läromedel som riktar sig till barn i grundskolan och gymnasiet. Syftet är att ge ett verktyg för att utveckla förmågan att förstå och tolka reklam och information på ett effektivt sätt. Detta för att skapa konstruktivt kritiskt granskande konsumenter.
  • Surfa Lugnt vill ta vara på allt positivt som finns i ungas internetanvändande – som engagemang, kommunikation och kunskapsutbyte – och samtidigt ge vuxna mer kunskap att hantera fallgropar på nätet som till exempel mobbning och integritetsfrågor.
  • Kränkt Den här webbplatsen har tagits fram av Datainspektionen för dig som känner att du blivit oschysst behandlad på Internet. Här får du enkla och kortfattade råd om vad du kan göra för att lösa problemet.
  • Ung Konsument Här kan du bland annat läsa om hur du handlar säkert på nätet, vilka rättigheter du har och vad du ska tänka på när du betalar.
  • Inte ok Inte är sidan för dig som anonymt vill diskutera och dela med dig av vad du tycker är okej eller inte okej på nätet.
  • ISA Internetsäkerhetsskolan  är en webbutbildning i informationssäkerhet som i första hand riktar sig till elever i årskurs 4 och 5. ISA ger lärare stöd i arbetet med att uppfylla målen om säker informationshantering enligt Lgr11. Syftet med webbutbildningen ISA är att höja elevernas medvetenhet om säker informationshantering och det egna beteendet.

isa

  • UR Är det sant? Är allt som sägs och skrivs sant? Vad betyder det egentligen att vara källkritisk? Och hur vet man om man kan lita på en källa? åk 4-6

sant

  • Kolla Källan den här wikin publiceras länkar inom Kolla källans områden: informationssökning, källkritik, upphovsrätt och säker internetanvändning. Wikin är ett komplement till Kolla källans webbplats.
  • Mediekompass vänder sig både till lärare och till elever. De har en sajt för lärare (mediekompass.se) och en för unga (mediekompass.se/ung). På Mediekompass sajt för lärare finns konkreta verktyg för undervisning om och med medier, från förskola till vuxenutbildning, i alla ämnen. Här hittar du också den senaste forskningen om ung mediekonsumtion och debattartiklar om mediers roll i en demokrati. På Mediekompass sajt för unga finns interaktiva övningar kring pressetik, tryck- och yttrandefrihet, nyheter och medier.
  • Barnperspektivet (BRIS för vuxna)Här hittar du  information och stöd kring frågor som rör barn och tonåringar. Behöver du personligt stöd kring frågor om barn kan du ringa BRIS Vuxentelefon
  • Bli en schysst Stjärna på nätet – Lektionsmaterial kring nätetikett

Fler tips

På denna sida (http://johan1111.wordpress.com/2013/10/)hittade jag ännu fler tips som jag bifogar här:

Skolverket www.skolverket.se/skolutveckling/resurser-for-larande/kollakallan En sida som testar din förmåga att skilja äkta från falska sidor på nätet (sidan är på engelska) – ett test som alla borde göra!

http://www.opendns.com/phishing-quiz/ Exempel på hur man kan jobba med källkritik kring riktiga och påhittade sidor

http://kollakallans.wikispaces.com/K%C3%A4llkritik+-+exempelsidor

https://kollakallans.wikispaces.com/K%C3%A4llkritik+-+artiklar

Nationalencykolpedins temapaket om källkritik www.ne.se/static/openschool/kallkritik.jsp

.se ”Källkritik på Internet” (pdf eller som bok) www.iis.se/lar-dig-mer/guider/kallkritik-pa-internet/     https://iis.se/docs/Kallkritik-pa-Internet.pdf

SO-rummet– länkar till andra sidor som handlar om källkritik http://www.so-rummet.se/kategorier/kallkritik

Webbstjärnan– övningar i källkritik http://www.webbstjarnan.se/hur-gor-man-webb/steg-for-steg-kurser/ovningar-kallkritik-pa-natet/skolans-webbplats/ www.webbstjarnan.se/wordpress/wp-content/uploads/ovningar_ws_kallkritik1.pdf

Praktisk övning http://vaggaskolansbibliotek.weebly.com/hur-dog-mozart-vaumlrdera.html

Länkskafferiet http://lankskafferiet.org/v2/cgi-bin/search.cgimode=keywords;pattern=k%E4llkritik

Mediasmart– material för lågstadiet till gymnasiet, fokus på reklam, lyfter fram koppling till läroplanen mediasmart.se

Utbildningsradion www.ur.se/Tema/Kallkritik-genomskada-mediebruset/Nyhetsvardering/Om-att-vara-kallkritisk

Photoshop i reklamfilmer www.youtube.com/watch?v=17j5QzF3kqE

Friends  www.friends.se/$-1/file/schysst-pa-natet.pdf    www.friends.se/press/nyhetsarkiv/nathatskollen

http://issuu.com/friends.se/docs/friends_n_trapport_2013/5?e=5225611/1676349

Har du fler bra tips lämna gärna en kommentar till detta inlägg

2 kommentarer

  1. […] Tove Anderssons favorilänkar kring källkritik […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 3 905 andra följare

%d bloggare gillar detta: