Appar som hjälp vid läs- och skrivproblematik

Jag fick en fråga om vilka appar jag rekommenderar till elever med läs- och skrivproblematik. Här kommer min lista med appar utan inbördes ordning. Jag har tagit med appar med lite olika funktioner:

 • Talande tangentbord
 • Talsyntes
 • Rättstavning
 • Ordprediktion
 • OCR-läsare
 • Översättare
 • PDFläsare både med och utan anteckningsmöjligheter
 • Anteckningsverktyg med skriv och ljudfunktioner

När det gäller appar för läs- och skrivhjälp finns flera bra som jag rekommenderar beroende på syfte. Inte alla elever gillar det talande tangentbordet som läser upp varje bokstav för sig, eller varje skrivet ord. För dem passar kanske en annan app där de kan välja efter att ha skrivet ett stycke få hela stycket uppläst och då fundera på om det låter som de tänkt sig för att sedan gå tillbaka och redigera. För elever med lässvårigheter kan en app med OCR-behandlare kanske hjälpa och göra dem mer självständiga i sitt eget lärande. De kan då få till exempel mattetalen upplästa, det är ju inte själva matten som är svår utan kanske att ta till sig texten. Vissa elever vill ha förslag på ord när de skriver för att veta vilka ord de kan använda, för dem kan en app med ordprediktion passa. Utifrån dessa tankar blev det denna gång listan nedan:

20140212_105935000_iOS

 • Skolstil- (22 kr)En enkel och tydlig app med ljudande tangentbord och få extrafunktioner. Appen innehåller: Ordbehandling, bokstavsljud som ljudar varje bokstav man skriver, talsyntes som läser ord och hela meningar (fungerar endast om man är uppkopplad mot Internet) Vill man få hela texten uppläst kan man använda iPadens inbyggda talsyntes eller exportera sin text till en annan talsyntesapp. Det finns en inbyggd rättstavningshjälp men ingen ordprediktion.
 • Skolstil 2– (49 kr)Har kommit lite senare. Den kostar mer men har fler funktioner bland annat: Offline talsyntes, du behöver alltså inte vara uppkopplad mot internet för att den ska fungera, möjlighet att reglera uppläsningshastighet direkt i appen. På ett enkelt sätt markera det som ska läsas upp och genom att klicka på högtalarikonen få det uppläst. (Vill du ha hela texten uppläst klickar på högtalarikonen utan att markera någon text). Du kan välja på tre storlekar av bokstavslayouten, liten, mellan och stor.
 • Pixter- (22 kr)Ta kort på text, få den OCR-skannad och uppläst och även möjlighet till få det översatt. Billigare än Prizmo och Textgrabber men minst lika bra
 • IntoWords– (95kr+45kr)Komplett ordbehandlare med talsyntes och ordprediktion. (kan tyckas dyr)
 • Anteckningsappen– (gratis) iPadens anteckningsapp som alltid följer med när du köper en iPad. Skriv och tryck sedan på ordet, markera och välj tala så läser ipadens inbyggda talsyntes upp texten
 • Claro Speak- (7 kr)Enkel, tydlig och lättfattad app med talsyntes som ger möjlighet att få text uppläst från ett dokument, pdf eller en text från webben som du kopierat in i appen. Text markeras allt eftersom den läses upp, ord för ord, meningar eller rullande markering, välj det du tycker passar bäst. Du kan också få skrivstöd så att talsyntesen läser upp ord och/eller meningar efterhand som du skriver. Appen har ordprediktion med förslag på ord medan su skriver.
 • iBooks- (gratis)App för att spara och läsa pdf-filer. När du läser en bok/dokument eller häfte i denna app kan du lätt markera med en tagg (hundöra) viktiga sidor som du vill komma ihåg för att gå tillbaka senare. För att hitta alla taggar du markerat i boken/dokumentet eller häftet klickar du på ikonen lista uppe till vänster i appen och du får då se alla markerade sidor.
 • PDF reader- (gratis) Detta är en app för att spara, läsa och anteckna på pdf-filer. Enkel men med många funktioner.
 • Mental Note- (38kr)En anteckningsapp där du kan rita, skriva, klistra in bilder, länkar med mera. Fiffigt att du kan anteckna och spela in ljud samtidigt och att de då lägger sig på samma sida. Lätt att gå tillbaka och både se och höra anteckningarna. Kategorisera dina anteckningar i olika färgflikar så är de lättare att hitta. Detta måste vara det ultimata digitala blocket. Du kan mejla dina anteckningar som bild eller pdf. Om du mejlar kommer ljudfilen separat.

Om jag hade cirka 50kr att handla appar för till en elev med läs- och skriv?

Då skulle jag idag välja,

 • Pixter, 22 kr
 • Skolstil, 22 kr
 • Claro Speak, 7 kr
 • iBooks, PDFreader och Anteckningsappen gratis

4 comments

 1. Hej Tove!
  Tack för alla tips på appar.
  Har precis börjat arbeta som special/tal- och språkpedagog mot förskolan.

  Ser vilket otroligt motivationshöjande verktyg en Ipad kan vara även för de yngre barnen.
  Jag har en del appar redan men skulle önska att du sammanställde en lista utifrån ”försenad tal och begreppsutveckling för förskolebarn”

  Kan det vara möjligt?

  Med vänlig hälsning/Best Regards
  ________________________________
  [Lekebergs kommun logotyp 1.jpg]

  Irene Steen-Gustafson
  Special/tal och språkpedagog
  Barn och Elevhälsoteamet

  Tel: 0585-48945
  SMS: 070 7852272
  E-post:
  irene.steen-gustafson@lekeberg.se

  Lekebergs kommun
  Bergsgatan 5B
  716 30 Fjugesta

  Tel: 0585-487 00 (vxl)

  http://www.lekeberg.se

 2. Är oxå väldigt intresserad av samma tips som Irene. Tack för alla tips. Själv får jag inte ocr funktionen i intowords att fungera riktigt ok. Kan inte lösa alla bokstäver vissa blir tecken som tex. #*^ och det resulterar i en osammanhängande uppläsning. Tråkigt annars en mycket bra app.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s