Vad gäller egentligen när man vill arbeta med bokrecensioner och internet i skolan?

Vad gäller egentligen när man vill arbeta med bokrecensioner och upphovsrätt i skolan när det gäller publicering på internet?

Det delas flitigt på sociala medier boktips och bokrecensioner från olika skolor. Någonstans i min ryggmärg blir jag alltid lite orolig (fast jag är en flitig delare)

Inte först, först imponerad, sedan beundrande, sedan funderar jag på vem jag kan dela det vidare till för att få en följdeffekt och sedan inträffar det som alltid kommer…

Men vänta nu, är detta ok? Får man använda bokomslag i bokrecensioner eleverna gjort och sedan dela på internet? Får man fotografera böcker och lägga ut eller får man läsa in en bok och publicera på internet?

Jag tror en del lärare avstår att arbeta med detta eftersom man är osäker på vad som gäller; får man? får man inte? vad kan hända? om jag gör det och det inte är ok?

På Facebook delades detta boktips som lockade mig till att trycka på playpilen. Eleven har använt gratisverktyget http://www.animoto.com för att presentera boktipset på ett inspirerande sätt:)

Jag tog kontakt med Marie Trapp, som är lärare i klassen och frågade om det var ok att använda deras Animoto-presentation i detta inlägg:)

boktips

Länk till bilden ovan för att se boktipset: http://animoto.com/play/HO87Qje03wpHTeoJQDw20w

Här finns en bra förklaring om upphovsrätt som kan delas med dina elever: PDF

Publicera på internet

När du och dina elever lägger ut material (texter, bilder och så vidare) på internet, heter det med en juridisk term att ni överför verket till allmänheten. Detta gäller oavsett om publiceringen sker på skolans hemsida, på intranätet, på skolans lärplattform, i skolans webbtidning eller i en blogg. Det gäller också när ni skickar ut material i ett elektroniskt nyhetsbrev, som vem som helst kan anmäla sig till. För att få göra detta behövs i de allra flesta fall upphovspersonens tillstånd, men det finns förstås undantag…..

När du och dina elever skapar egna bilder eller tar egna fotografier är ni själva upphovspersoner och bestämmer själva över hur ni vill använda era bildverk.

Men vad gäller när ni vill använda andras bilder i skolarbeten och på internet? Vilka bilder går bra att använda? Enligt Skolkopieringsavtalet har skolor rätt att använda bilder i undervisningen, men det är skillnad på att använda bilder i skolan och att publicera dem på intenet.

Det här får lärare och elever göra med upphovsrättsskyddade texter och bilder för bruk i skolan:

 •    fotokopiera
 •    skriva ut
 •    dela ut papperskopior
 •    skanna
 •    ladda ner
 •    kopiera för att lägga in i presentationer, t.ex. i PowerPoint, Keynote, Prezi
 •    projicera och visa på skärm
 •    spara digitala kopior, t.ex. på skolans interna nätverk, USB etc
 •    spara och dela digitala presentationer på skolans slutna nätverk, via e-post etc.
 •    e-posta kopior inom undervisningsgruppen

Källor: Bonus Presskopia, Skolverket Kolla Källan

Bokomslag på bloggen – vad får man publicera?

Källa: Webbstjärnans inlägg med samma namn:

Hur är det egentligen med upphovsrätten på bokomslag? Får man publicera ett bokomslag hur man vill på sin blogg? Så här svarar färlagen när Webbstjärnan undersöker saken:

 • Enligt Norstedts förlagsgrupp (där bland annat Rabén & Sjögren ingår) är det fritt fram att publicera deras bokomslag på sin sajt utan att be om tillstånd, så länge omslaget ”återges i anslutning till en recension”.
 • Detsamma gäller för böcker utgivna av Ordfront förlag och Piratförlaget. De sistnämnda tillåter även publicering av bokomslag i samband med övriga skolarbeten men vill gärna att man uppger omslagsformgivarens namn, som brukar stå på eller i boken.
 • Piratförlaget har även alla sina omslag och författarporträtt tillgängliga här.
 • Bokförlaget Natur & Kulturs omslag är friköpta, så det finns inga hinder för att använda dem på sin blogg.
 • Bonnierförlagens böcker är det lite knepigare med. Det är inte tillåtet att publicera omslagen, utan att först fråga formgivaren om lov. Däremot får man, enligt Bonnier, fotografera av boken – exempelvis när den ligger på ett bord eller när någon håller i den – och använda det materialet fritt. Skillnaden är att man då återger ”boken som bok”, och inte omslaget (verket) som sådant. Bonnier har också ett samarbete med Wikimedia, med författarporträtt som är fria för användning som skulle kunna fungera väl att använda istället.

Många förlag har bildarkiv på nätet där det går att ladda ner bokomslag för användning i redaktionell text som rör boken (som t ex boktips på webben). Det är dock inte tillåtet att gå in och ändra eller manipulera bilderna på något sätt. Enklast är att gå in och titta på bokförlagens webbplatser (information finns ofta under rubriken Press/Pressrum) och se vad respektive förlag har för regler.

Observera:

– Tänk på att upphovsrätten varar länge – så länge upphovsmannen lever plus 70 år efter dennes död.

– Tänk på att upphovsrätten gäller även om copyrightsymbolen © inte är utsatt.

Efter detta inlägg hoppas jag se ännu fler boktips delas på internet:) testa gärna http://www.animoto.com

Kommentera gärna inlägget med tankar och fler idéer om hur man kan dela boktips och bokrecensioner på internet tillsammans med elever

2 comments

 1. Bra läsning om hur vi bör tänka kring upphovsrätt. Det kan inte sägas nog många gånger. Din text gäller inte bara hur vi ska förhålla oss till bokrecensioner, utan går att koppla till det mesta vi gör i skolan där textdelar, foton, ljudklipp, filmer m.m. från både internet, böcker och tidningar ingår. Diskussioner om upphovsrätt och vad vi får göra, kommer upp hela tiden och här hoppas jag att mina kollegor hittar en sammanfattning som är lätt att förstå. Samtidigt blir jag inspirerad av att sätta igång med ett bokrecensionsarbete, Jag, som just nu inte ens jobbar med själva svenskämnet. Hoppas istället att andra i närheten blir inspirerade.
  Tack för en bra och tänkvärd sida!
  Helena

 2. […] Vad gäller egentligen när man vill arbeta med bokrecensioner och internet i skolan?. IKTsidan en mycket bra och tänkvärd sida. Den här artikeln passar bra in i våra diskussioner kring upphovsrätt. Texten gäller inte bara hur vi ska förhålla oss till bokrecensioner, utan går att koppla till det mesta vi gör i skolan där textdelar, foton, ljudklipp, filmer m.m. från både internet, böcker och tidningar ingår. Diskussioner om upphovsrätt och vad vi får göra, kommer upp hela tiden och här hoppas jag att vi hittar en sammanfattning som är lätt att förstå. Samtidigt blir jag inspirerad av att sätta igång med ett bokrecensionsarbete, Jag, som just nu inte ens jobbar med själva svenskämnet. Hoppas istället att andra i närheten blir inspirerade. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s