Barnen, Bris och IT 2014, hur ser verkligheten ut?

- Det är viktigt är att skapa utrymme för samtal och möten, och låta unga reflektera kring sin vardag online; hur de vill vara och bli behandlade. Vi vuxna måste lära oss att vara lika respektfullt nyfikna på den unges vardag på nätet, som på den som äger rum i skolan, på träningen, i stallet eller på fredagsfesten, säger Thomas Jonsland, sakkunnig på Bris och författare till rapporten.

Den 10 februari släpptes den nya rapporten Barnen, Bris och it 2014 – ungas vardag online, en sammanställning av Bris kontakter, med barns och ungdomars egna berättelser om sin vardag på nätet. Rapporten är baserad på de nätrelaterade problem som barn och unga uppger i sina kontakter med Bris-mejlen, -chat och -forum samt Bris Vuxentelefon om barn.

Rapporten ger konkreta exempel på problem som barn och unga upplever, kommentarer samt jämförelser med aktuell statistik om barns och ungas medievanor från Ungar & medier 2012/13. Exemplen tar upp aktuella frågeställningar om internetanvändningen inom de vanligast förekommande ämnena: kärleks- och kompisrelationer på nätet, mobilanvändning, konflikter i relation till datorspelande, bilder online samt olika sorters kränkningar och hot.

Källa: statensmedierad.se

Hur ser det ut på din skola?

Hur hanteras dessa frågor? Skapar skolan/du utrymme för samtal och möten kring dessa frågor? Hur arbetar ni aktivt mot nätkränkningar på er skola?

Många intressanta tankar väcks efter att ha sett denna film. Varför inte ta 10 min på nästa personalmöte och se den tillsammans?

Kommentera gärna inlägget med hur ni arbetar på er skola/i er kommun när det kommer till dessa frågor så kan vi lära tillsammans. Har ni rutiner, temadagar, arbetsmaterial eller andra tips att dela med er av?

Läs hela rapporten här:

Här är mina favoriter:

Lektionsmaterial för de yngre barnen. Mediekompass har tagit fram lektionsmaterial för att arbeta med de yngre barnens medievanor baserat på Statens medieråds rapport Småungar & Medier. Materialet är utformat för förskolan upp till årskurs 5. Övningen ger eleverna möjlighet till en gryende källkritik kring de medier de använder.

Ladda ner gratis här:

isa

ISA

ISA Informationssäkerhetsskolan:

ISA är en webbutbildning i informationssäkerhet som i första hand riktar sig till elever i årskurs 4 och 5. ISA ger lärare stöd i arbetet med att uppfylla målen om säker informationshantering enligt Lgr11.
Syftet med webbutbildningen ISA är att höja elevernas medvetenhet om säker informationshantering och det egna beteendet.
ISA innehåller filmer, scenarier och en lärarhandledning. Utbildningen är indelad i sex avsnitt som tar upp olika aspekter av informationssäkerhet. Avsnitten tar upp: viktig information, risker, skydda information, sprida information på internet, vem är vem på internet, och sant och falskt på internet.
ISA är kostnadsfritt och kräver inga förkunskaper i informationssäkerhet.

Skolverket

138402_krankningar-i-skolan

Skolverket publicerade 2011 en utvärdering av olika metoder för att motverka mobbning. Nu kommer en uppföljning med bidrag från forskare vid ett antal olika lärosäten: Kränkningar i skolan – analyser av problem och lösningar. Antologin består av åtta kapitel som utvecklar kunskaper till stöd för skolornas arbete mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Alla studierna utgår från samma empiri som utvärderingen och fokus ligger liksom där på årskurs 4–9 i grundskolan.

Läs mer och ladda ner den här:

Statens Mediaråd

En fantastisk skattkista med tips för lärare med elever i alla åldrar, Statens Mediaråd

Det är endast bilder här nedanför, materialet hittar du för nedladdning här:

lärare1

lärare2

lärare3

lärare4

 

 

About these ads

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s