Appar för elever i behov av läs- och skrivstöd

By phaewilk MorgueFile

By phaewilk MorgueFile

Jag brinner för att alla elever ska få tillgång till litteraturen, att få uppleva bokstävernas underbara värld. Jag är själv en bokmal men läser idag nästan uteslutande med öronen (jag lyssnar på ljudböcker). Inte för att jag har läs- och skrivproblem utan för att jag gillar det:) Jag har ett val. Fördomar finns överallt, och mer än en gång har jag fått höra: äh du har ju inte läst boken, du har ju bara lyssnat på den…. Jag brukar upplysa dem om att man kan läsa med både ögon och öron;) Trots detta är det för en del människor inte helt rumsrent att lyssna på ljudböcker, ”det är inte att läsa på riktigt”.

Jag önskar att alla elever på sina egna villkor ska få möjlighet till att ta till sig alla spännande äventyr som gömmer sig bakom alla bokstäver, och inte bara det. Jag vill ge eleverna redskap för att kunna skapa texter själva. Hur ska vi hjälpa dessa elever att kompensera för deras handikapp? Ja, det är ett handikapp att inte kunna ta till sig text på samma sätt som sina klasskompisar.

Att om man som jag har behov av glasögon är det helt naturligt att man blir uppmanad att gå till en optiker och undersöka vilka glasögon som är lämpliga för att jag ska kunna fungera i vardagen på samma sätt som alla andra….

 

By Sgarton MorgueFiles

Men om jag har svårt att läsa eller skriva är det inte lika självklart att jag blir uppmanad att använda något redskap för att kunna presetera lika bra som mina klasskamrater. Du behöver öva mer… Men är det inte meningen att skolan ska förbereda eleverna inför framtiden? Varför kan man inte ge samma förutsättningar till de elever som är i behov av läs- och skrivhjälp som de som behöver glasögon eller hörapparat? Oavsett handikapp är det något vi måste lära oss att hantera, för livet.

Det är ingen som säger till elever med glasögon att i grupprummet finns möjlighet till hjälp, där har vi glasögon. Varför måste då elever som har behov av tex en dator ibland att gå till grupprummet?Att inte kunna vara med i gemenskapen, det är kränkande anser jag.

I dag arbetar jag mycket med iPads och har upptäckt flera fördelar för just dessa elever:) Om hela klassen har iPads är det ingen som vet om boken jag läser är tjock eller tunn, har stora bokstäver eller små, är lättläst och anpassad eller är på annat språk än svenska. Ingen vet om jag samtidigt som jag läser boken lyssnar på musik eller använder talsyntes om jag har lurar i öronen.

Jag menar inte att man ska sluta öva läsning och istället få allt uppläst eller serverat på silverfat. Men varför inte ha alternativet och kunna välja när det ena eller andra passar bäst?

Vem skriver idag på en dator utan rättstavningsfunktion? Om det inte räcker för mig utan jag behöver förslag på ord ”ordprediktion” för att veta vilket ord jag ska använda eller att olika ord kan låta samma men betyda olika saker, varför ska jag inte ha möjlighet till det då?

Här kommer några förslag på appar

20140424_091128000_iOS

 • Skolstil 22 kr. Ordbehandlare med talande tangentbord
 • Skolstil 2 49 kr. Skolstil finns idag i två versioner för iPad. Skolstil och Skolstil 2. Skolstil 2 är inte en uppgradering utan snarare en ”deluxe-version” av första versionen där den främsta skillnaden är att det här finns en talsyntes som har en högre kvalitet och som inte är beroende av internetuppkoppling. Detta är också anledningen till att det fick bli en helt ny app, själva talsyntesen kostar pengar och det finns inte ekonomi att erbjuda den till den första versionens pris. Läs mer på skolappar.nu
 • PDF Reader gratis. En app där du kan anteckna på PDF:er. Vill du bara läsa dem och kanske öronmärka sidor rekommenderar jag gratisappen iBooks
 • Mental Note 38kr. I appen antecknar du med text, bild och ljud. Det går att rita i texten, t.ex. ringa in, stryka under etc. Det går även att rita på de bilder du lägger in i anteckningen. Läs mer på skolappar.nu
 • Legimus gratis. Ger alla elever med läs- och skrivproblematik möjlighet att läsa/lyssna på böcker. Läs mer på Legimus.se
 • Claro Speak 15 kr Ordbehandlingsprogram med talsyntes och ordprediktion. Talsyntesen i appen kan också läsa PDF:er. Läs mer på skolappar.nu
 • Pixter 22 kr Skanna en text med ocr, bearbeta, få den uppläst och översätt. Pixter påminner mycket om appen Textgrabber, som var min tidigare favorit men som kostar mer. I dagsläget gillar jag Pixter bättre.
 • My Voice Recorder gratis. Enkel och tydlig inspelningapp. Läs mer på iTunes
 • Voice Assistant – iVoice: Skriv med hjälp av din röst. prata in det du vill skriva och välj hur du vill dela den genererade texten som skapas. Läs mer på skolappar.nu

Jag hoppas få starta höstterminen 2014 med en turné runt om i min egen kommun för att sprida kunskapen om Legimus och låta alla elever som har rätt att få ett konto för att lyssna/läsa böcker via denna ska få det:)

legimus

 

3 kommentarer

 1. Carin · · Svara

  Problemet som vi har upplevt med legimus och konto för eleven ätt föräldrarna måste följa med barnen till biblioteket för att få ett konto. Det hade varit mycket bättre om skolan kunnat hjälpa eleverna på ett bättre sätt.

  1. Skolan kan fixa det om de har tillstånd. Jag skickar hem kontraktet, förälder skriver under och jag visar eleven i skolan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 3 907 andra följare

%d bloggare gillar detta: