Öva arbetsminne och mönster

10 frågor och svar om arbetsminne

Vad är det viktigaste att veta om arbetsminne?
Att det går att förbättra. Därmed går det också att förbättra sin koncentration.

Spring Break Joy By clconroy, Morgue File

Spring Break Joy
By clconroy, Morgue File

Forskaren Torkel Klingberg ger svar på några vanliga frågor om arbetsminne.
 1. Fungerar barns hjärna på samma sätt som en vuxen persons hjärna? Nej, många funktioner är under utveckling under barn- och ungdomsåren. Barnet och tonåringen måste förstås som individer i sin speciella fas av utvecklingen, inte som små vuxna. Till exempel ger flera studier belägg för att hjärnans belöningssystem fungerar annorlunda för tonåringar. Forskarnas tolkning av studierna har varit att tonåringen kan sägas vara beroende av belöningskickar, vilket kan förklara att de söker sig till situationer med potentiella belöningar, trots riskerna. Hjärnan är färdigutvecklad först vid 25 års ålder.
 2. Vad skiljer långtidsminne från arbets­minne? I boken Den lärande hjärnan skriver Torkel Klingberg att ”om arbetsminnet binder samman den ena stundens tankar med nästa stunds handlingar, så binder långtidsminnet samman våra dagar och våra liv”. I långtidsminnet lagras inte bara fakta och allt det vi lär oss när vi utbildar oss, utan också de personliga erfarenheter som definierar oss som personer.
 3. Hur håller vi informationen kvar i arbetsminnet? Genom att nervceller som kodar för en viss information hålls aktiva. Störs aktiviteten försvinner informationen. Liknande mekanismer används när vi ska hålla kvar koncentrationen på ett visst område i omgivningen.
 4. Hur hör arbetsminnet ihop med koncentrationsförmåga och hur känslig man är för sånt som distraherar? Arbetsminne är till stor del synonymt med förmågan att kontrollera sin koncentration. Distraktion utgör ett av de största hoten mot en persons förmåga att hålla kvar relevant information.
 5. Vilka svårigheter i vardagen kan barn och ungdomar med dåligt arbetsminne ha? Koncentrationssvårigheter. En typisk svårighet kan vara att du sitter med en bok framför dig, men istället för att läsa texten tänker du på vad du gjorde igår eller att klasskamraten framför dig just nu tappar en penna i golvet. Barn med nedsatt arbetsminne har också svårt att komma ihåg instruktioner.
 6. Barn med adhd har ofta lågt arbetsminne. Hur kan de bli hjälpta av att träna? Att träna arbetsminnet gör att barnen får lättare att koncentrera sig i det dagliga livet.  Det har med överlappet mellan arbetsminne och koncentrationsförmåga att göra. Man kan säga att ”de kommer ihåg vad de ska koncentrera sig på”. De får lättare att komma ihåg instruktioner och hålla kvar en plan om vad de ska göra härnäst.
 7. Är bra respektive dåligt arbetsminne ärftligt? Ja. Men det motsäger inte det faktum att man kan förbättra nedsatt arbetsminne genom träning.
 8. Hur mycket kan man förbättra sitt arbets­minne genom träning? Med upp till 20 procent, om man använder en metod som genom vetenskapliga studier är bevisat effektiv, enligt forskaren Torkel Klingberg. För ett barn med ADHD kan det betyda att man förflyttar sig från ett onormalt lågt arbetsminne till inom normalintervallet. Utvecklingsmässigt motsvarar det normal utveckling av arbetsminnet under 2–4 år ungefär. Träningen kan ske i skolan, enskilt eller i små grupper. Det är dock inte alltid det finns tid eller möjlighet att träna i skolan, då kan man förlägga träningen till hemmet. Man får helt enkelt se till förutsättningarna och försöka hitta den form som är bäst för varje individ. Vanliga minnesspel, lekar och datorprogram är inget att satsa på, enligt Klingberg, som menar att det är slöseri med tid om syftet är att förbättra arbetsminnet.
 9. Måste man ha speciellt utformade träningsprogram för att förbättra sitt arbetsminne? Nej, mycket tyder på att man kan förbättra sitt arbetsminne genom att spela ett instrument, då detta kräver daglig koncentrerad träning och träning på att hålla korta stycken i arbetsminnet. Om man spelar fel får man omedelbar återkoppling genom att det låter fel. En studie visade att musik är bättre än teater, när det gäller att träna arbetsminnet.
 10. Blir effekten av arbetsminnesträningen större om man börjar i tidig ålder? Det spelar inte så stor roll, eftersom det i så fall handlar om små och gradvisa skillnader. Däremot finns andra skäl till att börja träningen tidigt, till exempel att tidig träning innebär färre ”förlorade år” och därmed bättre möjligheter att tillgodogöra sig skolundervisningen.

Källa: Utdrag ur en guide om arbetsminne i Föräldrakraft nr 1, 2012.

Här kommer mina förslag på appar för att öva arbetsminne och mönster

minne1

 

 • Monster Memory Denna app finns i flera varianter (gratis)
 • Memory free Memoryapp (gratis)
 • Memoria Här kan du göra ditt eget memory och lägga till egna bilder och ljud (28 kr)
 • Minne Gud Minne gud kombinerar fyra klassiska minnesspel i ett (gratis)
 • Memory Train Öva ditt minne (22kr)
 • Line Up Här får du öva både minnet och komma ihåg mönster(7 kr)
 • Pattern Search Hitta mönster (7kr)
 • Tangram puzzles Det finns många appar med tangram som är gratis och säkert minst lika bra. Denna kostar 22 kr men jag tror jag fick ner den när den var gratis:)
 • Mosaic HD Detta är en app som består av en pärlbricka där du inte riskerar att tappa bort alla pärlor och där finmotoriken inte behöver vara fullt så utvecklad som när du bygger på en riktig. Här finns färdiga bilder som barnen kan öva att kopiera men det finns också möjligheter att göra egna mönster att dela med sig av eller använda som mall om man sedan vill testa att göra ett pärlplatte-projekt på riktigt;) (22 kr)

minne2

 

 • Timbuktu Pizza Lite Öva minne och gör i ordning en beställd pizza (gratis)
 • Cittadino Pizza Liknande appen ovan (gratis)
 • PHLIP – Pussel med egna bilder. Tanken är att man själv väljer utseende på sitt pussel genom att antingen ta ett fotografi eller genom att välja en bild i sitt bildarkiv. Ur detta perspektiv innehåller appen oändligt antal pussel.
 • Happi & The Pirates – Övar din språkliga och logiska förmåga (22kr)
 • Lekplats 2 Flera övningar i samma app. Finns som gratisversion. (28kr)
 • Lekplats 1 Flera övningar i samma app. Finns som gratisversion. (29kr)
 • Anns Flashcards träna arbetsminnet genom att se (och lyssna till) kort med siffror, bokstäver, bilder och ord och sedan försöka minnas var de olika korten ligger.Anns flashcards är en app från svenska Lära Mera som tidigare gjort appar somStavningslekBokstavslek och Kors & Tvärs. I den nya appen tränar spelaren sitt minne och det finns flera svårighetsgrader att välja på.
 • Monster Hunt -the memory game öva minnet (gratis)
 • Djurskillnader Hitta Olikheter. Finns i flera versioner i AppStore (gratis)

 

One comment

 1. […] finns det bra tips på https://iktsidan.com/2014/05/06/ova-arbetsminne-och-monster/. Här kan du läsa en hel del fakta och du får bra apptips när det gäller […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 3 948 andra följare

%d bloggare gillar detta: