QR-koder del 3

Intresset för QR-koder är stort i både förskolan och skolan just nu. Det finns ett sug efter enkla digitala lösningar som genererar både skaparlust och motivation hos både elever och personal. Jag har i två tidigare inlägg beskrivit hur andra förskolor/skolor arbetar och om du går till väga för att skapa egna QR-koder.

Jag fick ett fint mail från en förskola i Lysekil som berättade att de testat QR-koder och tyckte det var jättekul:) barnen hade döpt om QR-koderna till labyrinter.

De hade valt en annan app än de jag skrivit om om ville gärna tipsa om denna, Fotobabble.

De berättar att barnen gärna vill ta bilder och berätta till dem, med denna app blir de som talande bilder som man kan nå genom hemliga labyrinter.

I skolan skulle det kunna användas till redovisningar av något ämne eller varför inte i ämnet språk. Låt eleverna berätta om ett ämne eller till en bild och lyssna av eleverna i lugn och ro. Eleverna får planera och göra en presentation de kan vara nöjda med och du som lärare kan lyssna om flera gånger om du är osäker på något. Det blir en win-win för både dig och dina elever.

Fotobabble kan också användas för att generera QR-koder av till exempel bokrecensioner. Ta en bild av bokomslaget (kolla upphovsrätten innan med förlaget) och berätta om boken. Generera en QR-kod och sätt upp dessa i biblioteket eller varför inte klistra in dem i slutet av boken så andra elever kan ta del av din recension.

Här är resultatet på en ”labyrint” gjord tillsammans barn och pedagog på förskolan. Testa gärna och se vad som rymmer sig bakom denna ”labyrint”

De har använt appen Fotobabble

För att finna denna app i AppStore måste du slå om till endast iPhoneappar längst upp i listen, söker du som vanligt kommer du få besked om att appen inte finns. Se bild nedan.

Så här gör du en talande bild som QR-kod:

Öppna appen och välj ”settings” för att ställa in hur lång inspelningstid du önskar, maxtiden är 5 minuter.

Jag brukar också välja att avmarkera alternativet ”public” i ”settings” så jag själv kan välja vem som får lyssan på min Fotobabble.

För att dela dina Fotobabbles med andra måste du skaffa dig ett konto, ett erbjudande om detta får du när du vill dela. Det är gratis och enkelt att skapa.

  1. Välj ”take a new photo” eller tryck på den högra bilden som ser ut som en trave med bilder för att välja en redan tagen bild du har i kamerarullen. När du tagit foto eller valt bild trycker du på mikrofonen och spelar in ditt ljud/samtal/berättelse eller intervju. Avsluta inspelningen genom att trycka på playknappen längst ner. Provlyssna om du vill:) Är du inte nöjd med ljudet tryck ”re-record” och pröva igen tills du är nöjd. Vill du ångra dig och slänga din Fotobabble drar du med fingret över bilden från höger till vänster så visar sig alternativet ”Delete”
  2. Tryck på knappen ”back” längst upp till vänster på sidan för att spara ditt inspelade ljud när du är nöjd
  3. När jag sedan vill göra en QR-kod av min Fotobabble trycker jag på knappen ”share” och väljer att dela som sms (endast för att få se och ta länken till min Fotobabble). Kopiera länken och stäng sedan appen(jag skickar alltså inget sms)
  4. Öppna appen QR-reader och gör en QR-kod (instruktioner finns i tidigare inlägg) Välj alternativet hemsida och klistra in länken.

 Länkar till tidigare inlägg om QR-koder:

 

 

 

2 kommentarer

  1. […] länkar om hur andra har använt QR-koder. Skolvärlden IKT-sidan Pedagog […]

  2. Jessica · · Svara

    Hej! Jag jobbar själva i förskola och är väldigt intresserad av arbetet kring QR-koder. Min fråga är hur ställer ni er till att bilderna och ljudet sparas (i ex Fotobabble)? Om man då har bilder på barn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 3 909 andra följare

%d bloggare gillar detta: