iktsidan tipsar om appar- engelska för elev med dyslexi

Jag ser sociala medier som min största supportbank i mitt arbete. Idag kan jag bjuda tillbaka och imorgon kan det vara jag som behöver hjälp. Det finns alltid någon att fråga och ofta får man svar från fler, och dessutom kan svaren variera så jag själv kan bygga vidare på den, och på så sätt göra den nya kunskapen till min egen. Sharing is caring❤

Pixabay.com

Pixabay.com

Idag handlar inlägget om en spännande fråga jag fick från en lärare via mitt nätverk på Facebook. Den lyder så här:

Jag undrar angående en elev med stora läs och skrivsvårigheter samt ytterligare en elev med dyslexi : vilken App skulle du rekommendera när det gäller eng-undervisningen. Eleverna behöver kunna producera skriftligt material med stavningskontroll och kunna få en text från läroboken uppläst kunna tala in sin egen text och sedan omvandla den till skrivet material som sen mailas till mig.
Sofia Diefke

Jag brinner för dessa elever och deras rätt till utbildning på lika villkor, att ge likvärdiga förutsättningar för alla elever oavsett förutsättningar. Denna fråga från Sofia tar stöd från både skollag och läroplan:

”I utbildningen ska hänsyn tas till barns och elevers olika behov. Barn och elever ska ges stöd och stimulans så att de utvecklas så långt som möjligt. En strävan ska vara att uppväga skillnader i barnens och elevernas förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen”. (SL 1 kap. 4§)

”En likvärdig utbildning innebär inte att undervisningen skall utformas på samma sätt överallt eller att skolans resurser skall fördelas lika. Hänsyn skall tas till elevernas olika förutsättningar och behov. Det finns också olika vägar att nå målen. Skolan har ett särskilt ansvar för de elever som av olika anledningar har svårigheter att nå målen för utbildningen. Därför kan undervisningen aldrig utformas lika för alla”. (Lgr11 s 8)

Jag rekommenderar:

Skriva med hjälp av stavningskontroll

Spell Better

 1. Spell Better 75kr (stavningskontroll, ordförslag, uppläsning i appen, möjlighet att e-posta dokumentet)
 2. Into Words 95 kr i grundutförande på svenska med köp inuti appen. OCR-funktionen kostar 45 kr och det engelska språkpaketet kostar 28 kr.(stavningskontroll, ordförslag, uppläsning i appen, möjlighet att e-posta dokumentet)
 3. Pages gratis med engelska förinställt som språk (stavningskontroll, uppläsning med hjälp av iPadens inbyggda talsyntes, och möjlighet att e-posta dokumentet)
 4. Word gratis om ni har Office 365 i er kommun (stavningskontroll, uppläsning med hjälp av iPadens inbyggda talsyntes, och möjlighet att e-posta dokumentet)
 5. Spell checker 25 kr (En iPhone-app som fungerar även på iPad. Här kan man skriva direkt i appen eller klistra in sin text, som man vill stavningskontrollera, genom att dubbelklicka där man vill ha in texten och välja ”paste” eller klicka på vindrutetorkarsymbolen i övre listen och välja ”Paste from Clipboard”. Här finns möjlighet till automatisk stavningskontroll och ordförslag vid felstavningar.
 6. Appen anteckningar enklare texter kan skrivas i denna text, felstavade ord rödmarkeras och trycker du på dem får du ordförslag. Markera texten och få den uppläst med den inbyggda talsyntesen i iPaden, möjlighet att e-posta dokumentet)

Lyssna på analog text ur en bok eller ett dokument i pappersformat

pixter

Det är rätt fantastiskt egentligen:) att kunna fotografera text i en bok eller på ett pappersdokument via en app, låta appen behandla fotot så att det blir text igen och sedna läsa upp det för mig eller översätta texten till en massa olika språk. Trolleri skulle jag villa kalla det:)

Pixter 22kr med denna app tar du ett kort på en textsida med din platta eller telefon. Du kan även använda dig av bilder som redan finns i ditt bildgalleri. När texten är fotad och avläst kan du, om du vill, redigera texten efter önskemål. Ibland kan man behöva korrigera vissa bokstäver om bilden varit lite suddig eller om ljusförhållandena inte varit de bästa. Bilden kan också behöva beskäras om det är annat än text i bilden. En annan funktion i Pixter är möjligheten att översätta din skannade text till olika språk. Pixter kan översätta en text till 63 olika språk.  Tänk på att de flesta översättningsmotorer inte tar hänsyn till vilket sammanhang ett ord står i och att det kan bli fel tolkning av dina ord/texter. Alternativet att inte ha någon hjälp är betydligt värre tycker jag. All behandlad text i denna app kan läsas upp genom iPadens inbyggda talsyntes kallad ”Tala markering”, vilket är en stor fördel för elever med läs- och skrivsvårigheter. Du markerar helt enkelt det du vill få uppläst och klickar på ”Tala”. Talsyntesen läser i Pixter upp på rätt språk beroende på källtextens språk till exempel svenska eller engelska.

Tala och omvandla till text

ivoice

Skriv med hjälp av din röst. Prata in det du vill skriva och appen omvandlar det till text som sedan kan delas vidare i e-post, eller till andra appar för att redigeras och arbetas vidare med. Det tar ett tag innan man får ordning på dessa appar tycker jag. Man får hålla på ett tag tills man greppar hur man ska prata för att appen ska förstå vad jag vill skriva ner, i alla fall på engelska. Jag pratade in en historia om min hund och den var nog lite kryptisk för andra att förstå i skriven text (och det berodde nog inte bara på mitt engelska uttal…. hoppas jag)

 1. iVoice- Voice Assistant 22kr 
 2. Dragon Dictation gratis
 3. Voice Dictation for Pages 15kr

 

Här kommer en bild på min hund istället eftersom det sägs att en bild säger mer än 1000 ord:)

Benny

Benny

One comment

 1. Anna Gudmundsson · · Svara

  Hej! Tack för att du delar med dig. Bra tips!// Skoldatateket i Trelleborg (skoldatatektrelleborg.blogspot.se)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 3 909 andra följare

%d bloggare gillar detta: