Presentera och redovisa via iPad

 

Bildkälla: http://www.pixabay.com

 

Vad ska man tänka på? Vilka resurser finns?

För några år sedan såg jag ett intressant föredrag av David Phillips från http://www.presentationsteknik.se. Han pratade om Death of the Powerpoint. Detta är fortfarande aktuellt. Allt för många presentationer innehåller alldeles för mycket information. (tyvärr känner jag igen mig själv allt för ofta, men det ska bli ändring på)

Detta gäller i högsta grad lärare men också elever och sist men inte minst rektorer. Så sprid buskapet och undvik the Death of the Powerpoint.

Alla känner väl till att ”barn gör inte som vi säger, de gör som vi gör…”

David Philips bekräftade mina farhågor:

  1.  Vi är oftast väldigt skickliga på att stoppa in för mycket information i våra presentationer. Och även om det i en utopisk värld hade varit fantastiskt att kunna gå in i en presentation och bränna av 30 minuter med fakta och sen vara fullständigt säker på att mottagarna förstått och kommit ihåg det du sa så är det tyvärr inte vår verklighet.
  2. Definiera ett mål för din presentation och definiera max tre saker som du vill att åhörarna ska komma i håg.
  3. En tydlig struktur i din presentation leder till mängder av fördelar. För dig själv skapar det trygghet, det gör det lättare att följa den röda tråden och du kan kontrollera tiden och innehållet bättre. För dina mottagare är det samma sak med den röda tråden, det är enklare att följa din framfart och en tydlig struktur skapar också trygghet och förtroende för dig som presentatör.

Hur ska en presentation se ut för att flest åhörare ska ta till sig det du vill säga/förmedla?

  1. Börja med en intresseväckare, om ämnet inte görs intressant för åhörarna kommer de heller inte att lyssna koncentrerat.
  2. Gör en tydlig måldefiniering genom att förklara vad målet med din presentation är.
  3. Presentera ditt ämne, gärna inte längre än 20 minuter
  4. Summera ditt ämne med maximalt tre punkter.
  5. Bekräfta tillsammans med mottagarna att du uppnått målet.
  6. Kläm till med en final eller knorr på slutet i form av en minnesvärd intresseväckare, ett citat eller en uppmaning

Praktiskt: design eller dekoration?

Vad kommer dina åhörare att komma ihåg av din presentation?

Vår hjärna har svårt att komma ihåg all information om man inte har struktur och något att hänga upp informationen på. Vi har också svårt att både läsa och lyssna aktivt. Tänker på mig själv när jag läser tidningen och min dotter samtidigt försöker hålla en konversation med mig… Det blir mycket mmm… hmmm…

I föredraget om Death by Powerpoint berättar David Philips vad som är mest effektivt att bygga sin presentation på:

Använder du ord/text på en slide kommer endast 8% av åhörarna komma ihåg ditt budskap en längre tid, använder du svart/vita fotografier kommer 65% av dem komma ihåg detta en längre tid. Använder du färgfotografier i din presentation kommer 85% av åhörarna komma ihåg ditt budskap en längre tid efter du lämnat salen. Vad väljer du?

Death By PowerPoint

PowerPoint är ett fantastiskt verktyg om det används rätt, dessvärre används det allt för ofta fel. Och med fel menar David Philips att det dels används som ett manus för presentatören istället för ett stöd åt mottagarna och dels finns en övertro på det mänskliga sinnets mottagningsförmåga avseende mängd information per slide i PowerPoint.

Källa till denna text: www.presentationsteknik.se

Vilka resurser finns?

Huuuur många som helst:) Vilket verktyg du väljer har mer med syftet och målet med presentationen att göra. Jag listar här mina favoriter just nu:

Powerpoint (vi använder Office365 i min kommun)

Prezi (fördelen att man gör den på webben och det finns lite flashigare mallar att använda som lockar många elever) här ett exempel

PicCollage (app för bildcollage)

Matte och mönster

Fler appar:

Fotobabble– ta ett kort och prata in ljud

Book Creator– gör din egen presentation som en bok. Du kan använda text, bild, ljud och film

iMovie– presentera via en film eller kortare Trailer

Flipagram eller Animoto- välj tema, sedan dina bilder och vips så har du ett bildspel

Videoscribe- den magiska handen som ritar till din presentation

Sist men inte minst: tänk på var ni lånar bilder till era presentationer. Ta egna eller varför inte på min favorittjänst Pixabay.com där bilderna är fria att låna utan att ange källan där de kommer ifrån. (Trots detta är det en bra vana att lära eleverna att ange källan om det är möjligt)