Jag fick ett uppdrag av gymnasiesärskolan som nyss startat med iPads om att ta fram appar som kunde passa deras elever. Önskemål fanns om appar för att öva:

  • Pengar
  • Tid
  • Mäta
  • Enhetsomvandling
  • Riktning
  • Statistik
  • Trafikkunskaper
  • Skriva
  • Redovisa

spotted-owlet-336955_1280

Jag har spanat runt och hittat dessa appar som jag tror kan passa.

Alla elever är naturligtvis olika så testa dig fram och se vad som passar just den enskilda eleven du arbetar med.

Djungelmynt 29 kr

djungelmynt

I appen finns fyra träningsområden. Dessa är: att hitta mynt, räkna pengar, jämföra mynt och att ge rätt växel. Övningarna stegras i svårighetsgrad. En talsyntes läser upp texten/uppgiften för dig. Om man inte hörde kan man klicka på texten för att få den uppläst igen. Läs mer om appen på Skolappar.nu

djungelmynt2

Djungeltid 7 kr

djungeltid

Djungeltid, inlärning av den analoga klockan. Du kan enkelt, via inställningar, välja svårighet på träningsmomenten. De olika momenten innefattar att avläsa klockan, själv ställa klockan efter angiven tid, beräkna tidsskillnad mellan klockor och att ställa in hur visarna står efter att en viss tid förflutit. Det finns flera inställningar att göra för att anpassa träningen för varje barn förutom att nivåanpassa. Möjlighet finns också att lära sig digital tid då detta står utskrivet i uppgiften. Läs mer om appen på Skolappar.nu

djungeltid2

Elevspel.se    Gratis

Webbsida men många möjligheter. Fungerar på både dator och iPad. Läs mer här där jag förklarar webbbplatsen

elev1

Nomp

Finns både som webbsida och som app. Tjänsten är uppbyggd med olika matematikmoment: siffror, de fyra räknesätten, geometri, klockan, ordning och mått (volym, längd, vikt). Man kan använda tjänsten utan att skaffa konto, fast då med begränsningar kring vilka övningar man kan göra. Skaffar man sig ett gratiskonto har man tillgång till alla övningar som låses upp efterhand som man har förtjänat dem. Betalkontona ger mig möjlighet att lägga upp elevlistor och dela ut uppdrag. Läs mer här: Nomp.se

nomp

Djungelgeometri 29 kr

djungelgeo1

Appen innehåller övningar: linjer, former och vinklar. Linjerna ska man mäta, namnge eller beskriva förhållandet mellan. Formerna ska man namnge eller mäta sidor och omkretsen på. Till sin hjälp har man en linjal som man lätt kan flytta och rotera med två fingrar. Under inställningar kan man också ställa in tre olika svårighetsgrader på de olika övningarna. Läs mer om appen på Skolappar.nu

djungel

djungelgeometri-vinklar

BeeBot gratis

Bee1

Öva riktningar vänster, höger, fram, bak. Planera och samarbeta. Läs mer här om hur vi har gjort.

bee2

Lightbot gratis gratis

lightbot

En annan app att öva riktningar, logiskt tänkande och samarbete likt den ovan men lite mer avancerad.  Uppdraget ligger i att få en robot att ta sig till gula rutor och där tända en lampa. För att ta sig till dessa gula rutor måste man ge roboten rätt kommandon så att den kan ta sig dit. Genom att man kan gå tillbaka och göra om, så får man möjlighet att testa sig fram och på så sätt lära sig hur olika kommandon fungerar. Detta gör att appen passar bra till barn, då lärandet sker i realtid, här och nu ”learning by doing”. Läs mer om appen på Skolappar.nu

lightbot2

Counterman gratis

counterman

Det är en app likt en ”klicker” där man kan undersöka egen statistik. Resultatet visar sig i olika grafiska versioner, du väljer själv-stapel eller cirkel

count1 count2

OneNote

onenote

En app att dela med sina elever likt en delad anteckningsbok. Läraren gör en bok och delar med sina elever och kan på så sätt dela information och följa elevens arbete. Läraren kan ge eleven läxor genom att skriv in dem i boken från sin enhet och eleven kan utföra dem i sin enhet. Sedan är det enkelt för läraren att följa upp hur det har fått och ge eleven feedback.

Läs mer här:

onenote1

Det jag gick bet på men kanske ni kan tipsa om det är att öva trafiksäkerhet för dessa elever. Gärna en app där man kan åka med och få ta beslut om olika situationer. Kommentera gärna inlägget.