Filmfestival med iPads åk 2-3

person-695654_1280

Vi har nu haft våra iPads ute i verksamheten sedan oktober 2014 och inom tre år ska alla elever i årskurs 1-6 ha tillgång till en egen iPad i sitt skolarbete. Jag var på ett studiebesök på en lågstadieskola för att få se deras Filmfestival härom dagen och fick möjlighet att träffa eleverna som skapat dessa filmer med hjälp av iPads och dator.

20150512_121750000_iOS

Det blev en mycket spännande förmiddag med många nya idéer och lärdomar från dessa barn. Det blev väldigt tydligt att det hänt mycket sedan vi startade med vår iPad-satsning i kommunen. Lite som ketchup-effekten….. Helt plötsligt händer det:)

Jag mötte nyfikna och kreativa elever som gärna visade upp sina filmer och materialet runt dessa.

20150512_121730000_iOS   20150512_121742000_iOS

I hallen fanns skärmar som välkomnade mig med planscher på vilka filmer som ingick i filmfestivalen. På varje plansch fanns också en QR-kod som man kunde skanna in och få lyssna på en ”teaser” (liten reklamsnutt om filmen). Ett imponerande arbete av dessa 7-9åringar som med lust och glädje berättade om hur roligt det var att skapa egna filmer med sina iPads.

Innan de hade  iPads gjorde de lite filmer på skolan med de äldre eleverna och då med hjälp av digitalkamera. Läraren berättar att det nu är mycket enklare och roligare att arbeta och skapa tillsammans med eleverna.

”För det första har ju varje elev sin egen iPad även om de i filmprojketet arbetar i grupper, förr hade vi ju bara en digitalkamera. Eleverna är inte rädda och testar sig fram, de kan redan mycket om dessa iPads”

”Det blir mycket spännande diskussioner och vi lär tillsammans. Vi diskuterar material, färg, form, skapande, proportioner, vinklar och ljus. Vi pratar om hur en film är uppbyggd med en början, en mitt och ett slut. Hur man bygger upp historien och vilka ingredienser som behöver vara med.”

När jag pratar med eleverna kan man genast förstå att det har blivit tydligt för eleverna att det man ser på film inte alltid är så det är i verkligheten. Eleverna delar med sig av sina erfarenheter. ”

Scenerna kan vara inspelade någon annanstans än man tror, det är inte alltid ute är ute, utan kan i själva verket vara i en studio inomhus.”

Eleverna har experimenterat med ljud för att göra filmerna mer levande. En balja med vatten som man skvalpar i när figuren på filmen badar, en tidning som prasslar i bakgrunden eller varför inte lite monsterljud?

20150512_084958585_iOS

Eleverna använder kameran i iPaden för att spela in sina scener, det är viktigt som ni ser på bilden att kameran står still under tiden scenen fotograferas/filmas. Alla medel är tillåtna, både tejp och rekvisita att ställa iPaden i:)

Eleverna fick starta med en tankekarta där de skulle spåna om sin film. Vad skulle den handla om, vilka figurer skulle vara med? Var skulle filmen utspela sig? Hur skulle ”storyn” se ut med en början, en mitt och ett slut? Hur skulle kulisser byggas? av vad? Behövdes mer än en kuliss?

20150512_090611197_iOS

När kulisser och figurer var färdiga och manus fanns på plats var det dags att spela in. Eleverna gjorde flera lärdomar här:

  • Det är viktigt hur iPaden är placerad, i vilken vinkel och i rätt avstånd från kulisserna
  • Ljuset spelar stor roll
  • Hur figurerna är skapade har också betydelse när de ska ”röra sig” på scenen
  • Att ha ett manus nedskrivet är skönt så man vet vad man ska säga och för att inte prata i mun på varandra men det skapar också kaos. Alla ska ha pappret framför sig och det prasslar när det flyttas omkring. Det slutade med att eleverna kom fram till att de behövde träna sig på sina repliker flera gånger innan, och sedan släppa pappret. Det blev mycket bättre tyckte de och man pratar på ett annat sätt när man inte följer pappret med manus till punkt och pricka.
  • Till sist upptäckte eleverna att samarbete var viktigt när det gällde flytt av figurer och den som sköter kameran på iPaden. Risken fanns annars att man kunde se en hand skymta förbi på filmen om inte den eleven som skött kameran väntat in den som flyttat figurerna eller den som flyttat figurerna helt plötsligt ändrat sig och räckt fram handen precis när kameramannen tryck på knappen för att ta kortet.

Jag ställde till sist frågan om de hade någon tanke på hur man kunde undvika att få händer som skymtas på filmerna. Svaret var enkelt:

– Man tar bort handen innan man tar kortet?

Denna klass valde att ta kort, många kort:) med iPadens kamera och sedan bearbeta filmen i datorns program Moviemaker. Nästa gång har jag tipsat dem om att göra filmen i iMotion HD eller Stop Motion för att sedan exportera över den till iMovie i iPaden för att redigera och lägga på ljudeffekter och slutligen ladda upp till Youtube. Det ska bli spännande och se vad de tycker om detta arbetssätt. Att testa sig fram och använda olika sätt att lösa problem, det sprider lärdomar till fler:) sharing is caring<3

Här en liten film jag sammaställt efter mitt besök:

Är du sugen på att göra film har jag gjort en enkel manual här till iMovie att starta med:

Här nedan lite smakprov på filmer gjorda av elever i åk 2-3Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 3 909 andra följare

%d bloggare gillar detta: