Pedagogers bästa tips! Surfplattan som pedagogiskt verktyg

Tusen tack för all inspiration som kommit in till mig från alla er pedagoger som läste inlägget om den nya boken; Surfplattan som pedagogiskt verktyg av Elisabet Wahlström.

Du som haft turen att vinna ett exemplar av boken har fått ett vinnarmail:)

Jag har här samlat en massa godbitar ifrån er. Läs, njut och låt dig bli inspirerad!

 • Vi arbetar med surfplattan med olika appar, lyssna på texter som vi hämtar från nätet när eleverna ”forskar”. Att prata in sin text och sen få den uppläst.
 • Mitt bästa pedagogiska tips då vi arbetar med ipaden i klassen är att låta eleverna testa innan jag går igenom allt för mycket med dem. En snabb intro sen släpper jag lös eleverna på exempelvis en ny app. Jag och alla elever lär av varandra, eleverna vågar mer än vi vuxna och är oerhört duktiga på att visa hur och varför man gör på olika sätt. Bild
 • Mitt absolut bästa tips är att programmera robotarna Dash och Dot med plattan. På bilden är det elever i år 8 som skall sammarbeta och få roboten genom en hinderbana. Datalogiskt tänkande, samarbete och problemlösning.
Foto:Ewa-Charlotte Faarinen

Foto:Ewa-Charlotte Faarinen

 •  I vårt projekt på förskolan kläckte barnen iden om att göra en film.  Vi har under året jobbat med rymden men när det var dags för melodifestival blev barnen inspirerade av Måns tecknade gubbe som gav dem många funderingar kring hur den var gjord. Utifrån det kläckte några barn idé om att göra en film, en rymdfilm. De bestämde rollfigurer o historien sen gav vi oss ut o fotograferade o spelade in det som de hade bestämt. Vi ritade figurer som skulle vara med o tillverkade egna ljudeffekter. Projektet tog ca 3 mån och var ett uppskattat inslag på vår föräldrakväll som var på den riktiga biografen där filmen visades.
  Vi använde oss av kameran i plattan och apparna Puppet pals, Garageband och redigerade filmen på datorn i Moviemaker.
  Filmen heter Från Tellus till Mars och finns på Youtube där finns också vår ”reklamfilm” som är en dokumentation över projektet.
 • Jag jobbar som mentor i årskurs två och som lärare i digitalkunskap årskurs 1-3. Mitt bästa tips är att använda Minecraft pocket edition som ett verktyg att förtydliga delar av matematikundervisningen (Tex bygga tiokamraterna, dubbelt/hälften). Jag använder även Minecraft som verktyg för att bygga upp miljöer till berättelser vi skriver på svenskan, eleverna tar skärmdumpar och klistrar in bilderna i berättelserna i pages. Bifogar min minecraftkalender som jag gjorde i notebook för att påbörja arbetet med minecraft.​
Foto: Erik Godin

En ”adventsljusstake” som en elev byggde i Minecraft. Foto: Erik Godin

Foto: Erik Godin

Här arbetade vi med dubbelt så stort på matematiken Foto: Erik Godin

 • Jag har planerat ett bamseäventyr för våran femårsklubb på förskolan. Barnen kommer att få uppdrag av katten Janson att bla leta efter bokstäver, former, siffror… Med hjälp av plattan kommer barnen kunna dokumentera bamseäventyret på sitt eget sätt. Vi kommer att använda kartor på plattan och leta oss fram till hemliga skatter. Med barnens intresse i fokus kan vi tillsammans med plattans hjälp leta fakta och upptäcka nya saker tillsammans
 • Vi använder våra iPads varje dag i klassrummet.
  Idag gjorde vi en film i iMovie om våra trivselregler.
  Först fick de tänka efter själva vilka regler som borde finnas i vårt klassrum. Efter det fick de sitta i par och sedan alla tillsammans.
  De regler vi sedan kom fram till dramatiserade vi och filmade.
  Nu sitter reglerna i HELA kroppen.
IMG_1541

Foto: Ullrika Kjellberg

 • Det finns många bra appar att använda på paddan. Ne skriva är jättebra att använda särskilt på yngre elever då talsyntesen finns. Men det verktyg som är mycket användbart och enkelt, är ju kameran och Picollage. I olika ämnen kan man då dokumentera arbeten man gör. Sedan kan man individualisera genom att eleverna kan skriva in förklarande texter till sina bilder. Texten blir nivåanpassad beroende på vilken elev. Utifrån detta dokumenterade arbete kan eleverna sedan jämföra och värdera sina arbeten.

PicCollage PicCollage2

 • Mitt tips för surfplatta i undervisningen är Thinglink där vi samlar ihop elevtexter och synliggöra och skriva för målgrupp. Först gjorde gjorde vi bilder i Canva och länkade upp dem från Thinglink. Jättesmidigt och snyggt blev det!http://www.thinglink.com/scene/652745555818053632
  Hela arbetsområdet finns som flipp här: https://oppetklassrum.wordpress.com/category/banksy/
 • Här kommer mitt tips på hur man kan arbeta med surfplattan som pedagogiskt verktyg.
  På min avdelning använde vi surfplattan för att fånga olika ljud. Barnen fick gå iväg 2-2 med en Ipad för att själva spela in samt filma ett ljud. Det kunde vara ett ljud som ständigt fanns i vår närmiljö eller ett ljud de själva skapade. Ex. Spola i toaletten, röra runt i legolådan, stänga en dörr, riva sönder papper mm. Sedan lät de kompisarna lyssna på ljudet och gissa vad de spelat in. När alla som ville gissa hade gjort det, vände barnen på Ipaden och visade vad de hade spelat in. Riktigt spännande och uppskattat hos barnen! Vi gjorde detta under en längre tid så det var en inspelning per dag. Vi arbetade med ljud som tema och kände att vi i och med detta fick in teknik, samarbete, koncentration, fantasi och mycket mer i arbetet.
 • Jag är en som gillar när man kan kombinera gammalt med nytt.
  Här tränas samarbete med olika tiders ”material”; sand, skrivplatta och lärplatta.
  Naturligtvis prövas de olika sätten av alla. Den som har plattan ”dirigerar” de övriga!
Foto: Ann-Gerd Nyberg

Foto: Ann-Gerd Nyberg

 • Första veckan i skolan fotade jag det eleverna upplevde. De fick sedan öva sig i lägga händelserna i ordning. Därefter fick de rita en serie om det som hänt. Nästa steg blir att skriva en personligt återgiven text på surfplattan, på onsdag. Vi har precis börjat arbeta med ASL.
  Känns mycket spännande
Foto: Frida Göransson

Foto: Frida Göransson

 • Jag hade en härlig ”aha-upplevelse” med surfplattan när jag var på cirkus med min elev som har syntolkningssvårigheter. Att uppfatta vad som hände i manegen var väldigt svårt men när vi filmade och hon kunde titta på paddan blev det möjligt för henne att se vad som hände.
  Paddan hänger ju oftast med och det hjälper henne att uppfatta sin omgivning.
 • Vi använder oss av iMovie el Keynote där vi lägger in filmer el bilder som visar på ett lärande hos barnet. Till bilden el filmen finns en dokumentation som är gjord i Pages, vi har en mall som innehåller rubrikerna: material/aktivitet, barnet gör, reflektion och nya idéer när den är ifylld skärmdumpar vi den och lägger till den i filmen. Barnen får sedan titta på filmen och ev kommentera den(vi spelar in det som de säger eller så skriver vi eller de någon kommentar. I bland lägger vi också till en bild på en lotusmall där vi fyllt i med överstrykningsfunktionen i acrobate reader vilket läroplansmål som vi strävar efter att uppfylla.
  Ibland använder vi endast pages mallen och lägger till bilder där och använder uppläsningsfunktionen så att barnen får höra dokumentationen och kommentera den och ge förslag på hur vi kan jobba vidare.
  Vi har också provat på att göra qr koder på barnens teckningar, där de berättar fritt hur de tänkt och vad de gjort. Då kan även föräldrarna vara delaktiga i barnens direkta reflektioner. Ibland har vi lagt till en kod med fakta om just det ämne som barnet ”jobbat” med. Vi använder oss av hemsidan skaparqrkoder.se tillsammans med fotobabble och qroak it.
 • Här kommer lite hälsningar från Ålands skärgård nämligen Kumlinge skola. Vi jobbar mycket med datorer och ipads. På bilden har eleverna tagit en bild med ipad och sedan överfört den till pages där de sedan skrivit en dikt. Passar bra att sitta ute och använda alla sinnen då de skriver. Dessutom blir det ju snyggt det de gör.
Foto Johanna Nordman

Foto Johanna Nordman

 •  Vi har jobbat med temat Dinosaurier. På många olika sätt har vi fått enorm kunskap om dessa ”jättar”. Vi har haft en skiva av Pappa Kapsyl  med olika dinosaurielåtar. Den blev snabbt en favorit bland barnen. Med hjälp av iPad har vi gjort musikvideor, i appen iMovie, tillsammans med barnen. ”Jagad av en T-Rex”, ”Trisse Triceratops”, ”Tyrannosaurus Rex tycker inte om kex”. De större barnen 4-6 år har varit med och bestämt innehållet, rekvisita, kläder och även lärt sig att redigera filmer i iMovie. De lär sig fort! Dessa filmer har vi tittat mycket på och även föräldrarna, då vi har en egen blogg. Höjdpunkten var när Pappa Kapsyl kom till vår förskola med sin show. Barnen kände igen hans dinosaurielåtar och sjöng med. Sen ville Pappa Kapsyl se våra musikvideor. Barnen var väldigt stolta och Pappa Kapsyl var imponerad över alla kreativa, kunniga och kompetenta barn!
 • Jag arbetar ofta med stopmotion då jag arbetar med barnen. Jag tycker barnen fångas av att arbeta med läsplatta och material till det väldigt lätt och man kan arbeta och dokumentera mycket saker på detta arbetssätt. Här arbetar barnen med en app som heter Stop motion där barnen tar flera stycken bilder som till sist blir en snabbfilm av något som de bygger upp, här arbetar vi med former. Det är viktigt att bygga på barnens intresse så vi använder det som en drivkraft i fortsatt arbete. På så sätt skapar vi lärprocesser och samspel tillsammans med barnen.

Foto: Anne Svensson

Foto: Anne Svensson

Foto: Anne Svensson

Foto: Anne Svensson

Vill du hjälpa till att fylla på med goda exempel får ni gärna mail mig ikttove@gmail.com

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 3 909 andra följare

%d bloggare gillar detta: