Poddar(”radioprogram”)om IKT att lyssna på i hängmattan i sommar

Appen Podcaster på iPhone

IKT i hängmattan

Min nya favoritsysselsättning i vårvädret är att lyssna på podcasts (i vardagligt tal ofta kallat poddar). För dig som inte riktigt vet vad det innebär kan man säga att det är som ett radioavsnitt som du kan söka upp och lyssna på via webben eller en app. Ofta är det två personer som diskuterar olika frågor i givet ämne. Jag har det senaste lyssnat på poddar som handlar om IKT, mycket intressant och inspirerande att höra hur andra pedagoger tänker om IKT i undervisningen.

Hur?var?när?vilka?

Du kan välja hur du vill lyssna på dessa poddar, när och naturligtvis var du vill vara:) Lyssna via webben direkt på poddens hemsida eller via en app som kan hantera podcasts. Jag väljer att lyssna via appen Podcaster som gratis följer med min iPhone. Appen öppnas i iTunes och alla poddar är gratis att lyssna på:) Om du trycker på det lilla molnet med pilen som pekar nedåt till höger om poddavsnittet så laddas podden ner i mobilen och du kan lyssna utan att det påverkar din mobildata. (se bilden i mitten nedan)

I listen längst ner i appen hittar du ikoner för olika funktioner:(se bilderna ovan)

  • Ospelat- lista över de podd-avsnitt du laddat ner för att lyssna senare på
  • Mina podcaster- lista över de poddar du laddat ner eller prenumererar på
  • I blickfånget- inspiration för att hitta nya poddar (bilden till vänster ovan)
  • Topplistor- 100 i topp på vilka poddar andra lyssnar på
  • Sök- om du vet vad podden heter du söker efter eller ämne

På bilden i mitten ovan har jag sökt på Skolspanarna som är en av mina favoritpoddar, jag har också valt att prenumerera på podden så jag inte ska missa något avsnitt som kommer ut.

På bilden till höger ovan kan du se hur min spelare ser ut när jag lyssnar på podden.

Observera att du i appen Inställningar som ser ut som ett kugghjul kan välja om appen Podcaster får lova att använda mobildata eller bara fungera via wifi, du kan också ställa in om du vill ha notiser om nya avsnitt som kommit bland dina favoriter.

Om du väljer att ladda ner poddar via det lilla molnet med pilen som jag skrev om ovan så tänk på att radera dem efter du lyssnat eftersom de tar upp plats i din mobil och tillslut kommer detta att bli fullt.

För att radera:

  1. gå till mina poddar längst ner i appen Podcaster
  2. tryck på poddbilden så avsnitten kommer fram,
  3. tryck ändra längst upp till höger på sidan
  4. markera de avsnitt som ska radera genom att trycka på dem i vänsterkanten
  5. tryck radera längst ner

Här kommer mina favoriter just nu:

http://www.skolspanarna.se/

”Hans Wågbrant är IKT-pedagog i Ödeshögs kommun med intresse för skolutveckling, samhälle, och media. Teknik är drivmedlet, människor är motorn. Inläggen kan spreta åt alla håll, precis som bloggaren själv. Bloggar med Johan på Skolspanarna. Twittrar som @Magisterbister.  Johan Fång. Lärare i svenska och engelska på Lysingskolan, Ödeshög. Före detta målvakt. Nörd. Älskar böcker, TV och musik men mest Tottenham. Bloggar med Hans på Skolspanarna. Twittrar som @JohanFang.”

http://digitalsamtal.se/

”Podcasten Digitalsamtal görs av Carl Heath och Anders Thoresson. Carl Heath är forskare och designer vid Interactive Institute Swedish ICT. Carl är verksam i gränslandet mellan IT, lärande och interaktionsdesign. I över ett decennium har han arbetat med frågor kopplade till digitaliseringen av samhället, men med fokus på utbildningsområdet. Anders Thoresson är journalist som skrivit om it-utvecklingen sedan 1999. Först som anställd på Ny Teknik och från 2006 som frilans.”

 

http://tanktanken.se/

”TÄNKTANKEN? Tänktanken drivs av ett litet gäng skolmänniskor inom alla olika yrkeskategorier på Årstaskolan. Här förekommer våra egna privata tankar och funderingar.
Programmet ska inte alltid tas för allvarligt även om vi brinner för det vi gör. Podden fungerar lite som en think tank där inte allt är helt genomtänkt, men ett ypperligt terapeutiskt verktyg för att sammanfatta och reflektera över vår lilla skolvärld. Se det som att du får vara flugan på väggen under vår kafferast.”

 

http://historiepratarna.moobis.se/

”En podcast om människans historia från forntid till nutid. Berättad av och för elever! Syftet med denna podcast är att låta elever samtala om historia på ett helt nytt sätt. Vår ambition är att gå igenom samtliga historiska perioder och epoker i människans historia men också göra djupdykningar i platser, personer och händelser som fascinerar oss. Tanken är att genom dessa samtal skapa en större förståelse till varför historien ser ut som den gör och hur vi människor utvecklats till dem vi är idag. Ett inspelat samtal om fakta kan också vara lättare att ta till sig än att läsa en faktabok. Dessutom kan man ju välja när man vill lyssna; på bussen, promenaden, när man städar eller ska sova.”

Vem kan motstå denna man? Mannen som inte backar in i framtiden:)

https://audioboom.com/mickegunnarsson

Finns både på audioboom och iTunes i Podcaster (bland annat)

”Micke Gunnarsson; En brinnande pappa och talare som skriver från hjärtat,
via hjärnan och så rätt ut liksom!”

Har du förslag på IKT-poddar jag ska lyssna på, kommentera gärna inlägget!
Hittar jag någon mer favorit kommer jag fylla på inlägget, så håll utkik!

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 3 941 andra följare

%d bloggare gillar detta: