Ny bok- Så funkar internet

Vad är det som finns överallt och som alla använder hela tiden? Internet så klart! Men vad är det egentligen? Hur fungerar det och vem kom på det? Så funkar internet är en djupdykning i ettor och nollor, nätverk, datorer och fiber. Läraren Karin Nygårds har blivit utnämnd till årets digitala inspiratör.

En härligt inspirerande bok för både nördar och alla andra som är nyfikna på hur det egentligen fungerar. I boken finns förklaringar för allt du undrat över men inte har haft mage att fråga om. Vad är internet? Molnet? server? www? ettor och nollor? hur fungerar fiber egentligen? bitar och byte? internet under ytan? virus? vem bestämmer över internet? troll och pirater?

question-423604_1280

Visste du att:

  • Det där molnet som alla pratar om, är inget moln, utan servrar som står någonstans. Det kallas för molnet eftersom man inte har datan i sin dator, utan på servrar som man når med hjälp av internet,
  • Wifi inte är en förkortning av det engelska ordet för trådlöst, wireless som många andra tror? Wifi betyder ingenting. Det är en lek med ord eftersom det låter som förkortningen hifi, som används sedan länge om högtalare. Tekniken bakom wifi heter 802.11, men det alldeles för jobbigt att säga
  • Sedan 1965 har tekniken blivit dubbelt så snabb vart annat år. 1956 var en hårddisk som rymde 5 MB data så stor att den behövde flyttas med en truck. I dag har vi mobiltelefoner i fickan som rymmer över 100 GB. Det är mer än vad 20 000 stora hårddiskar från 1956 skulle kunna lagra!

Allt detta och mer där till ryms i denna lättlästa bok med fina illustrationer av KP-illustratören Johanna Kristiansson.

En klar favorit för mig:)

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 3 994 andra följare

%d bloggare gillar detta: