Föräldrar, prata med unga om nätet-8 tips på 12 språk

family-838239_1920

Många mellan- och högstadieelever har fått något sårande, kränkande eller elakt skrivet till sig på nätet det senaste året. Samtidigt uppger nästan en av fyra (23%) att deras lärare aldrig har frågat om deras liv eller vardag på nätet – till exempel hur man ska bete sig mot varandra, vad man får och inte får göra eller hur man kan skydda sig mot obehagligheter. Detta trots att skolan har ett ansvar att aktivt motverka nätkränkningar. Sju av tio elever (69%) vill att man ska prata mer om detta i skolan.

Tre av fyra (75%) uppger också att deras föräldrar bara till viss del eller inte alls har koll på deras liv på nätet.

Det visar en undersökning som Telenor har gjort med hjälp av Novus med nära 1 200 stycken 10-15-åringar om livet på nätet.
Källa: suftalugnt.se

Här kommer några tips för föräldrar att arbeta med hemma eller varför inte starta upp ett föräldramöte med detta i gruppdiskussioner? Vi behöver varandra , inte bara IRL utan även i det digitala livet.

skarmklipp

Vuxenläxan
Telenor och Surfa Lugnt lanserar nu Vuxenläxan för årskurs 4-9 som en del av sitt initiativ Nätprat. Vuxenläxan består av två lektioner och en läxa i form av ett digitalt quiz som barnen skapar om sitt liv på nätet och sedan ger till sina föräldrar. Materialet är framtaget i samråd med lärare och elever och ska hjälpa skolor att uppfylla lagen om att förebygga nätmobbning och nätkränkningar.

asepfvpcwviztj70x80ysq

8 tips som hjälper dig bli mer delaktig
Surfalugnt.se har tagit fram ”Ungas vardag på internet” – åtta tips som hjälper dig att bli mer delaktig. Dessa råd fokuserar på hur du som förälder/vuxen på ett bra sätt kan bli delaktig i vad barnen gör på internet. Dessa 8 tips finns på 12 olika språk! Länk:

skarmklipp

Hur var det på nätet idag?
Idag är det vanligt att som förälder berätta om sin vardag på Facebook och publicera bilder och innehåll kring sina barn. Det är absolut inte fel, men även vi vuxna bör diskutera och förankra med våra barn vad vi publicerar om dem på internet. Här är fem tips om hur du som förälder kan använda Facebook och andra sociala medier på ett smart sätt. Ladda ner SurfaLugnts informationsdokument- Hur var det på nätet idag. Länk:

logo

Snabbkurs för vuxna: att stötta ditt barn till en trygg skola
Organisationen Friends har skapat en kurs, eller simulering som den också kallas, för är att erbjuda dig som vuxen nya perspektiv, kunskap och verktyg. Man vill inspirera till handlingskraft för att vi tillsammans ska kunna skapa en trygg och jämlik uppväxt för barn och unga.

hat-o-krankningar-pa-internet-sv

Hat och kränkningar på internet – en vägledning för föräldrar
I foldern ”Hat och kränkningar på internet – en vägledning till föräldrar och andra vuxna i barns närhet” finns kunskap och konkreta råd och tips. Foldern finns på svenska, engelska, arabiska och somaliska.  Länk:

 Fler länkar och läromaterial hittar ni hos surfalugnt

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s