IKTsidan

QR-koder i förskola/skola

QR-koder- Ett verktyg som kanske ser krångligt ut men som egentligen är väldigt enkelt och rymmer väldigt stora möjligheter för både förskola och skola.

 

QR är en förkortning av Quick respons, med andra ord snabbt svar. En QR-kod ser nästan ut som bara en massa prickar (myrornas krig) men är egentligen en länk som kan rymma en massa information. Har man väl fått syn på dessa QR-koder kan jag lova att de dyker upp där du minst anar. Titta dig omkring och undersök saker i din omgivning, QR-koder finns nästan överallt.

En QR-kod kan gömma mycket information på liten yta, tex: text, ljud, video, eller länk till en webbsida.

 

För att få reda på vad QR-koden gömmer behöver du en QR-läsare- en app till din mobil eller surfplatta. De flesta är gratis att ladda ner

Mina favorit-appar för detta är:

Mina favoriter på webben för att skapa QR-koder på datorn:

Vad ska vi tänka på när vi skapar QR-koder i verksamheterna?

  • Varför gör vi dem? Hur kan barnen/eleverna vara delaktiga? På vilket sätt utvecklar vi verksamheten med detta arbetssätt? Kan detta vara ett sätt att utveckla dokumentationen vi gör tillsammans med våra barn/elever?
  • Vem? vem ska se dem? vem ska använda dem? hur ska vi publicera dem? var ska vi publicera dem?
  • Tänk alltid på att kolla av med vårdnadshavarna att det är ok att ni använder QR-koder i verksamheten. Förklara varför ni gör det,  och vad de kan få ut av det. Ha gärna en blankett där vårdnadshavarna skriver under så ni har ryggen fri om diskussion kommer upp senare. De flesta filmer och bilder man använder lagras på något sätt digitalt i molnet så därför rekommenderar jag er att skaffa ett godkännande; detta även om filmen/bilden/ljudet inte visar barnens ansikten.
  • Skapar ni filmer eller Fotobabble-ljud lägg dem inte publika utan välj olistade så bara de som har länken/QR-koden kan se/höra dem.

Hur kan man använda QR-koder i förskola och skola?

Här kommer min 10 i topp