- Religionsfröknarna
- Geografi med hjälp av IKT
- Levande Historia
- Historiepratarna
- Hem- och konsumentkunskap
- iBiblioteket med temabaserade sidor
- Kartor du inte visste fanns?
- SO-rummet
- Webbresurser för SO
- Trafik i alla ämnen
- Unga fakta
- Världskoll
Statistik
- DN-factlab
- Diagram med bildstöd
- Fakta från hela världen- DNfactlab
- Gapminder – statistik från världen
- Statistik i klassrummet
Tidslinje
- Popplet
- Timelinemaker Enkelt att använda, man fyller i rutor och klickar på en knapp så får man en tidslinje.
- Timetoast
- Dipity
Internet och källkritik
- Bryter du mot lagen utan att veta om det?
- MIK-rummet – ny sajt om medveten medieanvändning
- Inlägg med samlade tips om Internet och källkritik
- Webbtips och övningar i källkritik
- ISA-informationssäkerhet
- Internetkunskap- Surfa lugnt
- Internetkunskap- Mediekompass
Åldersindelat material:
- Media Smart är ett kostnadsfritt läromedel som riktar sig till barn i grundskolan och gymnasiet
- Statens medieråd: Nosa på nätet. Sagobok om källkritik. Lärarhandledning med fakta om barnens datoranvändning blandat med praktiska övningar och förslag på samtal, lekar och aktiviteter. För barn 5-8 år.
- Mediekompass: Hur vet man att det är sant? Se till att kolla källan! Ibland händer det att till och med journalister slarvar med källan och skriver om nyheter som inte är helt sanna. Värderingsövningar om källors trovärdighet och vikten av att vara källkritisk. Åk 4-6.
- UR:s Är det sant? Källkritik. Är allt som sägs och skrivs sant? Vad betyder det egentligen att vara källkritisk? Och hur vet man om man kan lita på en källa? Åk 4-6.
- Mediekompass: Vad i medierna kan man lita på? Övningen lära eleverna att jämföra källor och att pröva deras tillförlitlighet. Åk 5-6.
- UR:s Mediatiden: Vem kan man lita på? Vilka kanaler skapar de ungas världsbild? Åk 7-9.
- Skolverkets Kolla källan: Webbtips och övningar kring källkritik i sociala medier. Diskutera källkritik i sociala medier som Facebook, Twitter, bloggar och YouTube. Åk 6-9, gymn.
- NE:s temapaket kring källkritik. Hur bedömer man om information är tillförlitlig? Vilka olika typer av källor finns det? Vad händer när en berättelse vandrar genom flera personer? Hur söker man bäst på Internet? Åk 6-9, gymn.
- Mediekompass: Koll på källor på nätet. Internet ger oss snabbt tillgång till kunskap från många källor men vi måste själva ta ställning till hur tillförlitlig informationen är. Övningen ökar elevernas källkritiska förmåga inför elevarbeten på egen hand. Åk 6-9, gymn
- Mediekompass: Gymnasieelever lyckades sprida fejkad nyhet. Gymnasielever i Filipstad tillverkade själva en runsten och la ut den till försäljning på Blocket. Flera medier berättade om den häpnadsväckande ”runstensannonsen” och nyheten som inte stämde fick ett stort genomslag. Diskutera källkritik med utgångspunkt i detta. Åk 7-9, gymn.
One thought on “SO-resurser”