Stapeldiagram med bildstöd

Jag tror på bildernas kraft, att förtydliga en uppgift för de barn/elever som är visuella i sin lärstil. För mig som just passar in i den kategorien blev detta en ögonöppnare, ett sätt att uppleva stapeldiagram med stöd av bilder. Kanske finns det fler som jag? Jag ser detta som ett redskap som kan användas redan på förskolan för att uppleva och undersöka diagram, och sedan som ett tydligt redskap under hela lågstadiet. Men varför stanna där?

En bild säger mer än tusen ord…

graf

Saknar du ett bra digitalt redskap för att göra tydliga stapeldiagram? Testa:http://primaryschoolict.com/pictograph/

Hur gör man?

  1. Välj Blank Template om du inte vill använda de frågor som redan finns i mallarna.
  2. Döp diagrammet genom att klicka i rubriken. Skriv in vilka kategorier av saker du vill undersöka i rutorna i nederkanten genom att klicka på dem, bild genereras då till ordet (ibland svårt på svenska men fungerar förvånandsvärt bra). Staplarna får då samma bild som ikonen för ordet, tydligt och överskådligt. Du kan även flippa stapeldiagrammet så att ikonerna kommer till vänster med ”liggande staplar” om det passar uppgiften bättre.
  3. Fyll på staplarna genom att dra med pekaren upp över stapeln så högt som svarsfrekvensen är
  4. Läs av, diskutera, och arbeta vidare.
  5. Varför inte bädda in det på en blogg, inbäddningskoder visar sig till vänster på sidan. Du kan välja att bädda in diagrammet i två varienater:redigerbart eller endast läsfunktion, välj utifrån syfte och behov.

graf1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s