SVA/SFI- svenska

Denna sida är tänk som en resurs för att hitta webbmaterial och appar för att arbeta med nyanlända. Sidan uppdateras…

Webbresurs

Om Din kropp – svenska som andraspråk

Denna serie är gjord för barn med svenska som andraspråk. Vi får intressanta fakta om kroppens viktigaste organ: hjärtat, hjärnan, huden, magen, skelettet och musklerna.

Länk till serien:

Hej Svenska

Detta bildspel kräver JavaScript.

Hej svenska är ett interaktivt stöd för svenskinlärning. Webbsidan är inspirerad av en spelplan och bygger på olika teman. Varje tema har en förutbestämd arbetsgång vilket innebär att du måste klara av moment innan du får gå vidare måste du först klarat av

Länk till webbsidan

Webbmatte

Länk till webbsidan

RimRum från UR

Länk till webbsidan

Webb+app

Tyda- Engelsk-svensk-engelsk Ordbok med synonymer. Ordlistan innehåller dessutom ett stort antal beskrivningar av orden och
exempel på hur de används. Tyda-appen är en anpassning av databasen på http://www.tyda.se och innehåller
samma information förutom uttalsfunktionen

Lexin– Synonymer och lexikon. Detta är en tjänst du kan använda gratis på din mobil eftersom Lexin finns gratis på webben. I webbversionen går det att få bilder och filmer, detta är dock inte möjligt i iPaden eftersom iOS inte stödjer flash. Använder du den som app kostar den pengar att ta ner. (Ett alternativ är att lägga webbsidan som genväg på mobil eller platta om man inte vill köpa appen)

Google Översätt– klistra in text eller ord och få dem översatta till andra språk. Det finns nu också funktion för att ta kort på text, låta appen behandla kortet till text, få den uppläst och översatt.

My Storybook– gör dina egna böcker via dator eller surfplatta.

App (iPhone, iPad)

50 appar för nyanlända barn och ungdomar

Ord i fokus- Spelet är enkelt. Du har tre kategorier att välja mellan, där den lättaste varianten är ”bild till ord”. En bild visas och olika ord faller nedåt i strid ström. Din uppgift är att klicka på det ord som passar till bilden. Väljer du rätt ord så får du höra ordet uttalas, varpå det sen hamnar i ordlistan. Väljer du fel så lyser det rött. På samma sätt fast tvärtom fungerar kategorin ”ord till bild”. När du förbättrat ditt ordförråd kan du utmana dig själv med den tredje kategorin – att hitta rätt synonym till det ord som visas. Spelet går på tid. Du väljer själv om du vill att orden eller bilderna ska komma i snabb, lagom eller långsam takt.

SVAAPP-Appen innehåller korta berättelser, videoklipp och ordövningar men elever och lärare har också möjlighet att göra eget material och dela fritt.

LäsKod är en app med fokus på den tidiga läs- och skrivinlärningen. Målgruppen för appen är i första hand ungdomar och vuxna med annat modersmål som håller på att lära sig läsa och skriva svenska samt barn i grundskolan som befinner sig i början av sin läsning.

Ordlek XL- passar alla som skall lära sig att läsa!  Över 130 vanliga Svenska ord på 2 till 7 bokstäver. Spelet har tre nivåer (lätt, medel och svår) dessutom går det att välja om bokstäverna ska vara versaler eller gemener. (filmklippet är på danska men appen finns på svenska)

Bitsboard-I Bitsboard kan du hitta färdiga flashcards med olika teman att öva. Du kan lätt skapa egna flashcards med foto och ljud. Det finns flashcards på flera olika språk, sök på ”svenska” i katalogen för att hitta dem som är gjorda för att öva svenska. Varje lektion innehåller ett antal övningar, uppbyggda på samma sätt (se bild).

Lyssna och läs- öva begrepp (ordkunskap), alfabetet och att hitta rätt ord. Lyssna och läs är en svenskproducerad pedagogisk app som lär ut mer än 350 substantiv på 10 olika språk! Appen bygger på övningar genom helordsmetoden. Övningar finns för: Enstaviga ord utan konsonantförbindelser, tvåstaviga ord utan konsonantförbindelser, ord med konsonantförbindelser, lite svårare längre ord och blandat svåra och lätta ord.

Läs och förstå- består av fyra övningar för att träna såväl läsning som läsförståelse. Här finns mer än 800 meningar att träna på! Ett verktyg ingår i varje del för att kunna göra nya eller anpassade övningar efter eget önskemål.

Listor till appen Läs och förstå som du kan uppdatera appen med hittar du här: Hur du importerar dem kan du läsa om här:

Pedagogisk handledning till appen hittar du här:

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 3 909 andra följare

%d bloggare gillar detta: