När du och dina elever skapar egna bilder eller tar egna fotografier är ni själva upphovspersoner och bestämmer själva över hur ni vill använda era bildverk. Men vad gäller när ni vill använda andras bilder i skolarbeten och på internet? Vilka bilder går bra att använda? Det enklaste för nybörjare är att använda bilder som ägaren(fotografen) medgett att de får användas utan ägarens medgivande.
Här är några exempel på bildbanker som får användas fritt:
Även om det inte står som krav på webbsidan kan det vara bra att ange källan och där skriva vilken webbsida man hämtat bilden så både du och dina elever kan se var bilden är lånad.
- Pixabay.com Bilderna är fria att använda
- Pexels.com Bilderna är fria att använda
- Morguefile.com Bilderna är fria att använda men det står att när det är möjligt ska man ange fotografens namn som kredit för att man lånar bilden.
- wpclipart.com Sidan är på engelska så din sökning av bildkategorier behöver därför också vara på engelska. Här hittar du mycket tecknade bilder i olika kategorier.
- Fotofinnaren.se svensk sida för skolbruk, fri att använda
- www.fotofinnaren.se
Hur sparar man bilder på en iPad?
I de flesta fall håller du bara inne med ditt finger på bilden till alternativen ”spara bild” eller ”kopiera” kommer upp. Bilden sparas sedan i kamerabilder. Här kan du inte döpa bilden som på en dator. Vill du ändå veta vilken webbsida du lånat bilden från kan du i kamerabilder göra mappar och döpa dem till den bildresurs där du lånar bilder.
Hur sparar man bilder på en dator?
I de flesta fall högerklickar du på bilden och väljer alternativet, spara som, och får då upp dina mappar där bilderna ligger i datorn. Jag brukar döpa bilden till den webbsida jag lånade bilden ifrån så jag vet att den är gratis och samtidigt glömmer jag inte bort källan.
På vissa sidor är det en nedladdnings-pil eller box och då frågar datorn om du vill öppna bilden eller spara den, och då sparar du bilden i den mapp du vill ha den på din dator.
Enligt Skolkopieringsavtalet har skolor rätt att använda bilder i undervisningen.
Det här får lärare och elever göra med upphovsrättsskyddade texter och bilder:
- fotokopiera
- skriva ut
- dela ut papperskopior
- skanna
- ladda ner
- kopiera för att lägga in i presentationer, t.ex. i PowerPoint
- projicera och visa på skärm
- spara digitala kopior, t.ex. på skolans interna nätverk, USB etc
- spara och dela digitala presentationer på skolans slutna nätverk, via e-post etc.
- e-posta kopior inom undervisningsgruppen
PowerPoint: Avtalet ger dig som lärare och dina elever rätt att använda material från internet (till exempel bilder) i en PowerPoint-presentation eller på den interaktiva skrivtavlan som ni visar i klassrummet. Lärare och elever får också göra OH-bilder, skriva ut bilder och åhörarkopior inom ramen för den egna undervisningen. Det går bra att lägga ut en sådan PowerPoint på skolans slutna lärplattform / interna nätverk eller sända till eleverna via e-post, så länge bara eleverna i undervisningsgruppen har tillgång till materialet under det aktuella läsåret
I kopieringsavtalet ingår inte att publicera andras upphovsrättsskyddade texter och bilder på internet, till exempel på skolans webbplats, blogg eller Facebook-sida. För att få göra detta behövs i de allra flesta fall upphovspersonens tillstånd. Har ni själva skapat bilderna eller tagit fotografierna har ni naturligtvis rätt att göra vad ni vill med dem.
Källa: Skolverket.se
Läs mer om upphovsrätt här:
Skärmbilder-ta kort på skärmen på en iPad
När du vill ta en bild av det du ser på skärmen tryck på dessa två knappar samtidigt (se bild nedan). Det blixtrar till när kortet tas.
Kortet hittar du sedan under kamerabilder på iPaden (appen ser ut som en färgglad blomma)
Skärmklippningsverktyg på iPad
Om du vill beskära ett kort du tagit med funktionen ovan, går du till appen kamerabilder (appen ser ut som en färgglad blomma).
- Tryck på kortet du tagit så det visar sig på helskärm
- Välj ”ändra” längst upp till höger
- Välj ”beskär” längst ner till höger
- Dra i rutan så du får det du vill ha kvar av bilden synligt
- Tryck ”beskär” längst upp till höger
- Avsluta med att trycka ”spara” längst upp till höger. Nu finns den nya bilden i kamerabilder(blomman)att använda för dig.
Skärmklippningsverktyget i din dator, länk
Skicka bilder mellan iPads-trådlöst
Det finns en funktion på nya iPads som kallas AirDrop där du kan skicka bilder och dokument i luften via det trådlösa nätet.
För att ställa in funktionen första gången: Funktionen hittar du om du sveper upp på skärmen nerifrån botten. Då kommer en grå sida (grå rullgardin att visa sig).
Titta längst ner på den sidan, där ser du AirDrop. Om det inte står AirDrop:Alla så trycker du på Airdrop och ändrar detta, det medför att du blir synlig för andra användare som befinner sig på samma trådlösa nät inom en viss radie.
Gå sedan till kamerabilder (appen ser ut som en färgglad blomma) och välj ett kort du vill skicka. Längst ner till vänster ser du en ruta med en pil som pekar upp (den betyder att du vill skicka bilden från dig till någon annan). Tryck på rutan och du kommer att hitta alternativet AirDrop. De användare som befinner sig inom radien och är synliga kommer att dyka upp som ikoner med namn. Tryck på den person-ikon du vill skicka bilden till. Mottagaren kommer få ett meddelande om att du vill dela med dig av en bild och får godkänna eller neka till att ta emot. Om mottagen godkänner läggs bilden automatiskt bland dina bilder i kamerabilder-appen. Din bild ligger kvar hos dig med så egentligen skickar du bara en kopia:)