På dagens träff med mina ikt-piloter från förskolorna i Lysekils kommun prövade vi Bee-Boot, min nya leksak. Det är ett litet robot-bi som man kan programmera på ett enkelt sätt. Jag såg detta bi( eller en kompis till den) förevisas när jag besökte WETT2014 i Kungsbacka för ett litet tag sedan och kände genast att detta var något för oss.
Bild lånad från webbsidan som säljer denna Bee-boot: hos.se
Bee-Boot blev en succé på vår ikt-träff! Mycket skratt och diskussioner, samarbete på hög nivå.
På bilden ser ni hur förskolechefen Theresa fick prova på att programmera Bee-boop när hon tittade förbi. Emma och Therese har gjort en klurig bana på plastmattan(med det vi hade till hands)som Theresa ska programmera Bee-boot att klara sig igenom. Hur det gick? Efter lite hjälp och guidning…
Klarade hon det galant!
Vi pratade om vad detta robot-bi kunde hjälpa barnen i förskolan att öva. Förslag var tex:
- Samarbete
- Turtagning
- Höger-vänster (lägesbeskrivningar)
- Logiskt tänkande
- Planering
- Färg och form
- Bokstäver
- …….
Allt detta genom att programmera detta bi. Hur då? Bee-boot är ett litet robot-bi som kan förflytta sig i olika riktningar med hjälp av förinställda knapptryckningar. Det enkla handhavandet gör att även små barn kan träna logiskt tänkande och enkel programmering.
Roboten rör sig med ett fast avstånd på 15 cm för varje inprogrammerad framåt/bakåtpil. På detta sätt kan roboten stanna på bestämda positioner. Bee-boot kan röra sig framåt, bakåt, svänga vänster och svänga höger. Roboten laddas med USB via dator eller via dockningsstation. Storlek: 13×10 cm, höjd 7 cm.
Bee-boot finns också i ett utförande som en lastbil till samma pris.
Bild lånad från webbsidan som säljer denna Bee-boot: hos.se
Till mitt robot-bi köpte jag en tillhörande plastmatta med rutor 15x15cm. Under denna plastmatta kan jag lägga olika bilder tex på färger, geometriska figurer, bokstäver och olika sorters kartor. Barnen får i uppdrag att programmera Bee-boop så den kommer till den röda cirkeln eller till samma bokstav som hens namn startar med. Barnen kan ge varandra utmaningar genom att lägga hinder på mattan och försöka programmera Bee-boot så den tar sig från ena sidan mattan till den andra.
Bak på robot-biet finns ett hål för en penna så Bee-boot kan spåra den väg den tar. Låt sedan kompisen försöka programmera Bee-boot så den tar samma väg en gång till.
I förskolans läroplan Lpfö98 står:
Förskolan ska sträva efter att varje barn:
- Utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap
- Utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar
- Utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt mätning, tid och förändring
- Utveckla sin matematiska förmåga att föra och följa resonemang
- Utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap
- Utvecklar sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar
- Utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap
Jag har köpt min Bee-boot på webbsidan http://www.hos.se. Den kostade ca600kr exkl moms
Bee-boot finns också som gratisapp om du vill testa först eller ha som komplement. Jag vet i alla fall vad flera av mina ikt-piloter gör ikväll…. utmanar sina familjer i appen Bee-boot!
[…] Öva riktningar vänster, höger, fram, bak. Planera och samarbeta. Läs mer här om hur vi har gjort. […]