Skapa berättelser via Storybird på iPad

Jag blev så glad när jag upptäckte att webbsidan Storybird, som är en av mina favoriter på datorn, också fungerar på iPad. Denna webbsida låter dig och dina elever välja bland en mängd välgjorda illustrationer för att skapa egna berättelser.

storybird

Börja med att skapa ett lärarkonto och därifrån får du möjlighet att koppla individuella elevkonton. Kontot du skapar för eleverna på din inloggning gör att dina elever kan skapa böcker utan e-postadress, eftersom du sköter inställningarna för varje konto dvs om kommentarer ska tillåtas, om stavningskollen ska vara av eller på osv. Detta konto tillåter också att ”non-english” böcker får publiceras vilket gör att man kan skriva på svenska eller vilket språk man nu vill arbeta med. Har du ett vanligt konto kan du bara publicera böcker på engelska i dagsläget.  Vill du använda stavningskontroll finns detta dock inte på svenska men för engelska, spanska, franska, tyska, italienska och portugisiska.

Via elevernas konton kan du följa dina elevers arbeten från din dator och möjligheter finns också att dela ut uppgifter till eleverna som de kan redovisa genom att skriva och illustrera i en Storybird-bok. Tyvärr finns Storybird ännu inte som app men allt i detta webbverktyg är gratis och vi hoppas väl på en app snart:)

Resultatet blir en snygg bok med professionella illustrationer. Ett verktyg för de elever som har svårt att komma igång att skriva, skriva och fantisera fritt eller behöver inspiration. Detta webbverktyg kan också vara bra för att öva på den röda tråden i sin berättelse, genom att diskutera hur man ska knyta ihop de olika bilderna. Att öva på hur en berättelse är uppbyggd med början och slut. Min favorit är nog i språkundervisningen, för att öva på att skriva berättande texter på ett främmande språk.

Böckerna kan delas via e-post, länk i ett dokument, bäddas in på blogg, hemsida eller via sociala media.

//storybird.com/books/star-goes-to-town/embed/

Hur gör du?

Gå till storybird.com Gå ner en bit på sidan och titta avsnittet för på ”Teachers and librarians”. Längst ner hittar du en blå text som säger ”Start here” – klicka på den. Längst ner på sidan finns en blå knapp med texten ”Sign up” – klicka på den. Nu är det dags att skapa ett konto genom att hitta på ett användarnamn, uppge sin e-postadress och hitta på ett lösenord. När du gjort detta loggas du in och kan sedan skapa de ”klassrum” du vill! Klasserna skapar du under Studio och när du fyllt i dina elever finns en möjlighet att skriva ut elevkort med deras användarnamn och lösenord så alla kommer igång.

Menyn du ser ovan kommer du se på sidan när du loggat in:

  • You= dina alster
  • Studio= mina elever och klasser
  • Write= för att starta en ny bok
  • Read= för att läsa böcker andra har skrivit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 4 003 andra följare

%d bloggare gillar detta: