Jag har fått ett uppdrag av en speciallärare att ta fram appar för en elev på lågstadiet som behöver öva upp sin koncentration och sitt arbetsminne. Önskan från vårdnadshavarna är att det är appar för iPhone så eleven kan öva hemma.

Varför behöver man öva arbetsminnet?

”Arbetsminnet hanterar det du håller i huvudet just nu, och är mycket begränsat. Man kan bara hålla ett visst antal saker i huvudet samtidigt, och de finns bara där så länge vi aktivt tänker på det. När vi blir avbrutna, eller fokuserar på något annat, kan det som nyss fanns i arbetsminnet bli som bortblåst. När vi tänker ”jag måste komma ihåg att ringa det där samtalet sen” har vi det ofta bara i arbetsminnet, och tanken försvinner alldeles för lätt. Arbetsminnet går att träna upp, på ungefär samma sätt som kondition. Arbetsminnet tränas när man är fullständigt koncentrerad på en uppgift där man håller mycket information i huvudet.”

Vill du läsa mer om minnet? Här är min källa till citatet ovan:

Jag har satt ihop en lista med 10 appar för denna elev (och alla andra som kan ha nytta av dem):

bildny

pettsson

  1. Match HD
  2. Matching Pairs
  3. Monster hunt
  4. Minnestränare
  5. Busdjurens memospelet
  6. Magic memory (akta dig för reklamen som poppar upp i början, men annars tilltalande app)
  7. Papricaklubb ICA-
  8. Minne gud
  9. Hugo troll Race
  10. Pettssons memo

Har du fler förslag får du gärna kommentera inlägget med egna tips:)