Livet i bokstavslandet

I höst inleder Utbildningsradion sin största satsning genom tiderna på att lära barn läsa!
Flaggskeppet bland flera programserier är ”Livet i Bokstavslandet”, en ny tids variant på ”Fem myror är fler än fyra elefanter”.

Det här programmet riktar sig till barn som är på väg att lära sig läsa. Serien består av 16 kvartslånga program, och i varje avsnitt presenteras en eller två bokstäver.

I Bokstavslandet finns Ordförrådet, där man kan låna ord eller lämna in ord man inte vill ha längre. Här finns också Sjukhuset för trasiga ord, där orden hamnat i oordning och därför måste opereras av ordläkarna.

I programmet finns sju utarbetade kunskapsnycklar att förhålla sig till. Barnen ska bland annat lära sig att känna igen och skapa rim, lära sig känna igen bokstavsljud i början på ett ord samt inuti ett ord och bli säkra på hur bokstäverna ser ut och låter.

Som komplement till programmen kommer även ett specialutformat underlag för lärare att tas fram, som alltså är tänkt att användas i klassrummet. Dessutom är tanken att vidareutveckla webben. Dels kan programmet förstås ses fler gånger via UR Play men planerna finns på att ta fram en app också.

Källa: http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/sang-och-dans-ska-lara-barn-att-lasa/

20130823-162326.jpg

Lässatsning. Sex olika programserier i tv och radio.
1 ”Livet i Bokstavslandet” riktar sig till årskurs F–1 och sänds i Barnkanalen med start den 7 november.

2 ”Meka med ABC” riktar sig till förskolan. Programmet sänds i radio och handlar om den lilla figuren Timpani som leker med rim, ramsor och ord. Syftet är att främja lek med språket. Premiär den 18 november i P 4.

3 ”Lässugen” riktar sig till förskolebarn och deras föräldrar och sänds i Barnkanalen. Syftet är att locka föräldrar till att läsa högt för sina barn. Premiär våren 2014.

4 ”Det magiska biblioteket” sänds i radio och riktar sig till årskurs 2–3. Programmet syftar till att väcka läslusten hos barn genom att tipsa dem om böcker. Premiär våren 2014 i P 4.

5 ”Read-a-long” riktar sig till årskurs F–3 och sänds i både tv och radio. Programmet utgår från tio specialskrivna låtar med ­berättelser med språk som är anpassat för läsinlärning. Premiär hösten 2014.

6 ”Bästa bokstaven” riktar sig till förskolan och sänds i Barnkanalen. Med utgångspunkt i boken ”ABC” är syftet att lära sig hur bokstäver låter och att lära sig att ljuda dem. Premiär vintern 2014.

2 comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s