På Skolverkets webbsida kan man läsa att barnens dagliga språkanvändning tillsammans med förskolans personal är grundläggande för deras språkutveckling. Personalens egna attityder till läsning och skrivning samt sättet att prata påverkar också. Råden nedan från Skolverkets webbsida är säkert inga nyheter för dig men ibland kan det vara bra att bli påmind och få stöd och råd i planeringen av förskolans verksamhet.

Råden som följer är:

 • Planera in att läsa och samtala kring bilder mer än en gång per dag, och när barnen är pigga och utvilade
 • ersätt ordet ”läsvila” med något som antyder att det är en aktiv aktivitet, snarare än passiv
 • iaktta barnens läshandlingar och uppmärksamma och bekräfta verbalt att de läser, och att de får göra det på sitt eget sätt.
 • visa respekt och intresse för barns experimenterande av språk i olika former och modaliteter, som verbalt, skriftspråk, kroppsligt, dans, och bild
 • erbjud barnen en pedagogisk verksamhet där deras egna motiv och intressen är utgångspunkten (det kräver en medveten och reflekterande hållning där pedagogerna hittar former för att synliggöra barnens språkliga processer, och där det som synliggörs blir en grund för dialoger och fortsatt arbete)
 • iscensätt en miljö och material där barns olika språkliga aktiviteter kan ta plats
 • använd digitala medier tillsammans med barnen
 • sträva efter att finna barnets intresse, exempelvis genom populärkultur eller genom barnets egna frågeställningar, vilka ofta kan vara abstrakta och svåra att få fatt i
 • undvik att förenkla och anpassa språkliga aktiviteter alltför mycket.

Det finns en uppsjö av språkutvecklande appar för förskolan i AppStore. Jag har här samlat några gamla favoriter och några nya.

fredagsappar

Några av apparna kostar pengar andra är gratis. Följ Facebookgruppen Appfredag för att få tips på appar som tillfälligt är gratis. Förra veckan fick jag tillgång till både Kopplar du? och Hitta Barnen, som annars hade kostat mig ca 22 kr styck:) Får du tag på apparna den dagen/dagarna de är gratis är de alltid gratis för dig även om de kostar pengar sedan du tagit ner dem!

20140417_070154000_iOS

20140417_070151000_iOS

 • Sök med Lola Ordförståelse
 • Hitta barnen ABC-boken där varje bokstav representeras av en bild och ett rim. Temat är barn som är försvunna och som man kan leta upp någonstans i de myllrande bilderna. Här finns det mycket att prata kring
 • Kopplar du? Hur hör orden ihop? Vilken är den gemensamma nämnaren?
 • Förskoleväskan 2 Innehåller flera språkutvecklande övningar
 • Om en bild  En app för att träna sitt tal med stöd av bilder och ljud. I appen skapar du album med det antal bilder eller filmsnuttar du själv väljer, och sedan lägger du på text och ljud. Vips har du ett album som berättar i text, ljud och bild
 • Stora Pekboken innehåller pekböcker inom olika kategorier; Djur, Djurens barn, Fordon, På Zoo, Färger och Frukt & Grönt. Pekböckerna består av totalt 83 fotografier som man kan bläddra genom att dra med fingret. När man trycker på ett foto säger en svenskt tydlig röst vad bilden föreställer och samma sak kommer även upp som text. Man får dock inte höra hur djur och annat låter.
 • Lär dig rimma (3 olika svårighetersgrader)
 • Magnetic ABC Härma och skriv med hjälp av bokstäver. Här kan man undersöka barnens namn, eller gå på ordjakt på förskolan och försöka hitta ord att skriva av
 • NalleMix1 Sortera och kategorisera. Vad hör hemma här?
 • My Story Gör egna böcker att prata kring. Här kan du rita själv, använda foto du tagit med din iPad eller leta bland klistermärkena som finns att välja på
 • Sound touch påminner om stora pekboken men här får du höra hur motivet på bilden låter. Allt från tvättmaskinen till katten
 • Peek-A-Boo Leta upp figurerna som gömmer sig i bilden. Öva lägesord-framför, bakom, vid sidan om…
 • GRoink Gissa vilket djur som låter. Här kan det bli många spännande samtal som följer av övningen
 • Sago Mini Doodlecast Man ritar bilder samtidigt som man spelar in ljudet och därefter kan man lyssna och se på bilden som skapas i form av en film. Har barnet svaårt att komma igång att skapa finns färdiga startmallar med tillhörande frågor att välja mellan. Frågorna läses upp på svenska och handlar både om känslor och mer praktiska ting som till exempel ”vilka finns i din familj?” eller ”vad gör dig glad?”
 • Sorting 1 Här kan man arbeta med jämförelser tex stor och liten, olika former och färger. Det finns möjlighet att köpa till fler övningar i appen.

Har du fler tips på språkutvecklande appar för förskolan eller erfarenheter eller tips du vill dela med dig av kommentera gärna inlägget:) Sharing is Caring