Matteportal ett digitalt klassrum

MattePortal är en ny webbaserad portal med matematikövningar. MattePortal är i dagsläget gratis, och fri från reklam. Portalen har övningar som motsvarar läroplanen för årskurs 1-6. Jag kan se att dessa övningar skulle passa bra även på årskurs 7-9 för att befästa kunskaper. De högre nivåerna känns svåra för många elever på de lägre årskurserna. Frågan är hur de äldre eleverna reagerar på layouten (som kanske känns barnslig?)

matteportal1

Jag ser också att dessa övningar skulle lämpa sig för gymnasiesärskolan med repetition, återkoppling och möjlighet att träna fler gånger på samma ämne tex multiplikation, former, klockan, pengar…
Portalen använder nyttjar många gamification-element  såsom samlingskort, erfarenhetspoäng, avatarer.
Tjänsten är gratis, både lärare och föräldrar kan skapa konton. De kan sedan följa barnens/elevernas lärande, ta ut rapporter och dela ut läxor.
På sikt kommer klassrum/skollicenser men nu är det gratis att registrera sig.
 tummen upp
Just nu arbetas det med nästa versionen av MattePortal hälsar företaget bakom Skolportal. Det skapas flera övningar, samt skapas bättre lärarfunktioner för att lägga in flera elever samtidigt.
Det kommer snart ett nytt gamification-element som är en affär där eleverna kommer kunna handla utrustning (för låtsaspengar som de tjänar genom att få goda resultat på uppgifterna).
Även om MattePortal är byggt för att fungera bra på smartphones och ipads så kommer det senare i år komma riktiga appar för verktyget.
Elev:
Alla elever som använder MattePortal har en egen inloggning till systemet. Med denna inloggning kan eleven nå portalen oavsett vilken enhet hen använder. När eleven loggat in i systemet väljer hen önskad svårighetsnivå på uppgifterna. Varje svårighetsnivå representeras av en spelvärld som har ett antal olika uppgifter som skall lösas för att komma vidare i världen. MattePortal matchar läroplanen i matematik för årskurs 1-6. Värld 1-3 motsvarar skolår 1-3 och värld 4-6 motsvarar skolår 4-6. Om läraren har delat ut en läxa till eleven så visas detta med en notifiering för eleven i läxfliken. När eleven klickar på läxfliken visar elevens aktuella läxor. När alla övningarna i en läxa har gjorts så markeras läxan som avklarad. MattePortal använder sig av en rad spelelement för att skapa intresse från eleverna. Ett av dessa element är att eleverna får belöningar i form av MattePortals virtuella Monsterkort när de löser uppgifter. När eleven påbörjar en nivå är en vissa av de svårare uppgifterna låsta. Eleven låser upp dessa genom att först klara av de enklare uppgifterna. Somliga uppgifter har även speciella attribut, tex att eleven måste ha alla rätt.
Lärare:

Som lärare har du full kontroll på progressionen hos dina elever. Läraren skaffar sig först ett eget konto som administratör. När läraren lägger till eleverna i klassen så tilldelas eleverna inloggningsuppgifter som de senare loggar in i systemet med. Lärare kan dela ut läxor till sina elever. Vid skapande av ny läxa kan läraren ange en text som beskriver läxan för eleverna. Läraren väljer vilka uppgifter som ska ingå i läxan från det stora batteri av uppgifter som ingår i MattePortal. Läraren kan sedan koppla läxan till de elever i klassen som ska göra den.Lärare kan följa elevernas aktivitet i portalen. Det går att se vilka uppgifter eleverna har gjort, när uppgifterna gjordes samt dess resultat. För varje elev skapas en kunskapsprofil där läraren kan se vilka typer av övningar eleven övat mest på och vilka typer av övningar eleven kan behöva mer träning på.Ett bra verktyg för att kunna individualisera undervisningen.

Här nedan följer exempel på de olika nivåerna som finns i Matteportalen idag. Alla övningar kan förhandsgranskas av dig som lärare innan du väljer dem för dina elever.
Exempel på nivå 1
Exempel på nivå 2
 
Exempel på nivå 3
Exempel på nivå 4
Exempel på nivå 5
Exempel på nivå 6

2 comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s