Dela läslusten med varandra

läsa

Vad vore livet utan böcker?

Jag önskar att alla elever fick uppleva böckernas förtrollade värld på något sätt. Känslan när världen omkring försvinner och det är bara jag och boken…

I dag finns möjligheter att läsa böcker både med ögon och öron, alternera eller välja utifrån sätt att lära eller kompensera för svårigheter.

ALLA elever borde erbjudas möjligheten att själva välja på vilket sätt de vill läsa. Varför bestämmer vi åt dem? Ge ALLA möjligheten att själva välja:)

”Mamma kan du inte läsa läxan för mig?” Jag har själv erfarenheter av en dotter som är väldigt auditiv men som inte har läs- och skrivproblem. Tänk om hon kunde fått den möjligheten i skolan att själv få välja på vilket sätt hon ville ta till sig kunskaper och uppleva skönlitteratur. Tänk så mycket frustration och onödig energi som hon slösat på att läsa om och om igen för att det inte ”fastnat”.

Det är inte fusk att lyssna på boken istället för att läsa den med ögonen…

Ja, jag har LÄST boken även om jag lyssna på den.

Nej, det är inget fel på mig för att jag väljer att lyssna på en bok. Jag lär bäst då…

Varför är det så stigmatiserat att lyssna, varför är talsyntes inte en rättighet för alla?

läsa

En läsande klass

En läsande klass är en satsning i Sverige för att vända trenden med läsförståelse. Initiativtagare är Martin Widmark, barn- och ungdomsförfattare och mellanstadielärare. Bakom projektet står svenska förlag, samt Läsrörelsen, Junibacken och en mängd andra aktörer och finansieras till stor del av medel från Postkodlotteriet. Materialet består av en studiehandledning samt tillhörande texter som förlag och författare/illustratörer upplåter utan ersättning. Materialet har distribueras gratis i tryckt form till samtliga låg- mellan- och särskolor i Sverige, men finnas också tillgängligt kostnadsfritt på webben och fungerar på både dator och surfplatta.

Tack vare ett samarbete med Inläsningstjänst går det att lyssna på i princip alla texter i En läsande klass. Texterna är inlästa av riktiga människor och den som lyssnar kan också följa med i texten när den läses upp. Att lyssna är enkelt.

Det finns två olika sätt, via webben eller via Inläsningstjänsts app:

Via webben: Vid varje textavsnitt finns en länk som leder dig direkt till textens avsnitt i ljudform. Den fungerar på i princip alla datorer och webbläsare (förutom Android). Ingen registrering eller inloggning behövs. Lyssnar man via webben på en iPad startar uppläsningen automatiskt när man valt en text. Uppläsningen pausar med ett klick på play-pilen.

Via appen: Vid varje textavsnitt finns en länk som leder dig direkt till vidare instruktioner om hur man installerar appen. Den fungerar på både Android och iPhone/iPads. När du installerat appen finns böckerna tillgängliga på din mobila enhet även när du inte är uppkopplad. Appen kommer också ihåg var du slutade läsa senast. För att använda appen måste du skapa ett konto som du använder för att logga in. När eleven lyssnar på texten i en iPad, surfplatta eller telefon kan det förenkla att ställa in appen Inläsningstjänst på ”Använd klickbara zoner”. När texten läses upp är de blå pilarna svagt markerade. Uppläsningen pausar när man trycker på pilen i mitten. Ställ in den nedåtgående pilen så att ordet ”Fras” visas. När eleven trycker på pilarna för bakåt/föregående så läses föregående fras upp med markering. Denna aktivering möjliggör att eleven lyssnar om och om igen, vid behov.

www.enlasandeklass.se

learnify

ElibU-hela skolan läser

ElibU är en abonnemangstjänst för skolor och kommuner som ger elever och lärare tillgång till e-böcker och ljudböcker direkt i webbläsaren. (I Lysekil testar vi denna tjänst nu och köper den via Mediapoolen) Tjänsten fungerar på digitala plattformar så som datorer, surfplattor och smarta telefoner. Över 5 000 böcker finns att tillgå och fler kommer! Skillnad mellan ElibU och Elib? ElibU har större utbud riktat till yngre elever och du kan lyssna eller läsa boken direkt i appen (Learnify) eller via webben (om boken finns i båda utgåvorna). Nackdel att du inte kan lägga böcker i offlineläge utan böckerna måste strömmas.

Learnify.se

Elib- från ditt bibliotek

Här finns både e-böcker och ljudböcker. Nyhet är nu att du också kan lyssna på ljuböcker via mobila enheter som inte fungerat innan. Fördel att man kan lägga böcker i offlineläge, men smalt utbud för yngre elever. Gratis för dina elever att låna två böcker i veckan men det lokala biblioteket belastas med minst 20kr per bok:(

Hur läser jag e-böcker på min iPad/iPhone? E-böcker kan läsas antingen direkt online i din webbläsare, eller laddas ner till din iPad/iPhone med appen Bluefire Reader.

Hur lyssnar jag på ljudböcker på min iPad/iPhone?

Tänk på att inte stänga din iPad under uppspelning eftersom ljudboken spelas upp i ett webbläsarfönster och då slutar fungera:(

Här kan du läsa mer om hur Elib fungerar:

Länk till Elib

legimus

Appen Legimus- att läsa med öronen

Legimus är MTM:s app för att ladda ner och spela upp talböcker. Appen Legimus finns för både telefon och surfplatta och går att installera gratis via Appstore. I appen Legimus kan du söka, ladda ner och läsa talböcker direkt i appen. För att kunna logga in måste du har ett konto för egen nedladdning. Det får du på ditt bibliotek. Appen fungerar för både talböcker och talböcker med text.
Instruktioner för hur du använder appen hittar du här:

Den som har en läsnedsättning får låna böcker via Legimus. Med en läsnedsättning menas att du behöver få en tryckt bok anpassad på något sätt för att kunna läsa den. En anpassad bok kan vara en inläst bok eller en bok i punktskrift. Du behöver inte visa intyg eller säga varför du vill låna, men du behöver gå till ditt bibliotek för att få ett konto aktiverat. Utifrån dina behov väljer du om du vill låna talböcker, e-textböcker eller punktskriftsböcker.

Några exempel på läsnedsättningar: synskada, rörelsehinder, utvecklingsstörning, läs- och skrivsvårigheter, hörselskada (för hörselträning), tillfällig läsnedsättning på grund av sjukdom eller skada, kognitiva funktionsnedsättningar (till exempel traumatiska hjärnskador, språkstörning, afasi, autism, adhd, demenssjukdomar, whiplashskador eller psykiska funktionsnedsättningar)

Om ditt eget språk inte är svenska? Det räknas inte som en läsnedsättning att du har svenska som andraspråk. Om du däremot har svårt att läsa på grund av en läsnedsättning även på ditt eget språk får du låna talböcker på svenska och andra språk.

Inläsningstjänst

Ett abonnemang tecknas av en skola eller en kommun och ger skolan eller kommunen fri tillgång till alla Inläsningstjänsts inlästa läromedel. Eleverna kan lyssna via deras app för iOS och Android, eller streama via webben. DAISY-formatet gör att man enkelt kan navigera genom bokens menyer, sidor, kapitel och fraser, sätta egna bokmärken samt höja eller sänka hastigheten. Detta gör det möjligt för eleverna att följa med i undervisningen på sina egna villkor. Här finns både läromedel och skönlitteratur.

Vad är inlästa läromedel? Ett inläst läromedel är en ljudversion av den tryckta läroboken. Det är en anpassning av läroboken för elever med särskilda behov, såsom elever med läs- och skrivsvårigheter eller med synnedsättning.

Länk till Inläsningstjänst

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 3 909 andra följare

%d bloggare gillar detta: