Från höstterminen 2016 har alla elever i Lysekils skolor årskurs 1-6 en egen iPad att använda under skoltid. Idag var jag på ett studiebesök på Mariedalsskolan för att se hur det går och hur man för kunskapen vidare via faddersystem mellan årskurs 3 och de elever som nyss börjat förskoleklass.

Eleverna var samlade i sitt klassrum tillsammans med sin lärare Ulrika Kvillberg. På besök var förskoleklassen tillsammans med sina lärare Therese Gabrielsson och Linda Pettersson. Det var en förväntansfull stämning på golvet där förskoleklassens elever hade samlats i en ring för att höra hur det var att arbeta med iPads i skolan.

-kommer ni ihåg hur det var när ni började ettan och vi fick iPads? Frågade fröken Ulrika

– Jaaaa svarade eleverna i korus. Den var helt magisk tyckte man då! Svarade en flicka

Årskurs 3-eleverna berättade om vad de använder ipaden till i skolan och vad som skiljer sig mellan att använda en iPad hemma och i skolan.

-Hemma spelar vi spel men i skolan använder vi iPaden till att lära oss saker på ett annat sätt. Den hjälper oss att stava, vi lär oss om världen, vi tar kort med den, vi övar matte och vi skriver berättelser. Det finns en del mattespel på iPaden i skolan också, där kan man levla upp så det blir svårare när man kan bättre.

                           

Dagens uppdrag var att förskoleklassens elever tillsammans med sina faddrar i årskurs 3 skulle gå ut på skolgården och fotografera med iPaden ställen de tyckte om att vara på på rasten. Sedan skulle de tillsammans skriva en text om detta i appen med ljudande tangentbord och sedan lägga till bilden. När de var nöjda skickade de sitt arbete till läraren i årskurs 3, Ulrika Kvillberg som samlade ihop alla fina berättelser om spännande och roliga platser på skolgården.

                       

Det var spännande att se hur de samarbetade och hur årskurs 3 visade eleverna från förskoleklassen hur man skulle hantera iPaden. De visade appen med det ljudande tangentbordet, hur det fungerade och hur man gjorde när man skrev så man kunde höra hur texten växte fram. När man trycker på bokstäverna på tangentbordet låter de och när man skriver punkt läser iPaden upp meningen man skrivit så man kan kontrollera att man skrivit rätt.

Det blev många härliga skratt när iPaden läste upp texterna. De konstaterade rätt snabbt att iPaden inte förstod allt, en del elever hade namn som iPaden inte kunde läsa rätt.

Så här gjorde de:

  1. Ta med din kompis ut och använd iPaden för att ta ett kort på något ni gillar att göra eller vara på, på rasten
  2. Skriv en text i appen Författa av Ne.se som har ett ljudande tangentbord
  3. Kopiera texten när ni är klara
  4. Öppna appen Berätta av Ne.se och klistra in texten. Lägg till bild.
  5. Skicka sedan arbetet till frökens iPad via Airdrop ”i luften”

Här kommer några exempel på hur texterna blev. Jag ser redan fram emot nästa studiebesök i någon av kommunens förskolor eller skolor för att ta del av deras kreativa arbete med digitala verktyg.

Detta bildspel kräver JavaScript.

De två apparna eleverna använde från Ne.se har samma funktioner som Skolstil och BookCreator:
Författa-Skolstil
Berätta- Bookcreator