Jag får ofta frågor om hur man ska hantera filmer på barn/elever i verksamheten. Var man kan spara dem och hur man gör dem tillgängliga för vårdnadshavare.

Mitt råd är att ladda upp det på Youtube, ja du läste rätt. MEN….. Tänk på att kolla av med vårdnadshavare att det är ok och glöm inte förklara varför ni vill göra det; i pedagogiskt syfte, inte för att hänga ut deras barn.

Men varför och vad är skillnaden på att spara på min dator och spara på Youtube?

baby-84626_1920
Pixabay.com

På dator: Filmen sparas bara hos dig, kan bara ses av dig och kan inte användas för att till exempel göra QR-koder eller presentera för någon annan(om ni inte sitter tillsammans framför din dator). Spara på datorn kallas att man sparar det lokalt alltså hos dig. Har din kommun avtal med någon molntjänstleverantör till exempel Google eller Microsoft så lagras filmerna på ditt konto i molnet och inte i din dator.

20161017_104205327_ios

På Youtube: Youtube är en webbtjänst där du kan spara och publicera filmer, privat eller i tjänsten. I tjänsten under förutsättning att du har fått ok från din chef och om barn och unga finns med i filmen även från deras vårdnadshavare. Sparar du filmer här kan de göras tillgängliga för andra (vilka kan du bestämma själv, förklaring följer nedan). För att dela med dig av filmer till andra och för att skapa QR-koder behöver filmerna sparas på internet så att du får en länk, det är denna länk du skickar till den du vill dela filmen med eller för att skapa en QR-kod.

question-423604_1280

Hur kan jag bestämma vem som ska ha tillgång till mina filmer om jag sparar dem på Youtube? När du sparar (laddar upp filmerna på Youtubes webbsida) behöver du innan ha skapat ett konto (det är gratis). Du kommer att då få välja ett av tre alternativ som resulterar i vem som kan se filmerna; privat, olistat eller offentlig.

Kan jag ångra mig och ta bort filmen eller ändra inställningen för vem som kan se den?
Ja, du kan när som helst logga in på ditt Youtubekonto och hantera dina filmer. Du kan radera dem eller ändra inställningen för vem som kan se filmen genom att ändra den som privat, olistad eller offentlig.

Det finns tre sätt att publicera filmer på Youtube som jag ska försöka förklara på ett enkelt sätt nedan:

Privat: Bara du kan se filmerna på ditt konto
Jämför ”på ren svenska”: om du köper en ny mobil och inte skaffar ett telefonnummer så kan bara du använda mobilen och ingen annan kan ringa dig.

Olistat: När du sparar filmen på Youtube får du en anonym länk. Om någon söker på filmens titel eller på ditt namn på Youtube kommer det inte att komma upp något resultat. Här kan du bestämma vem som ska se filmen genom att dela med dig av länken till dem som ska se filmen. Vill du göra QR-koder kan du ta denna länk och skapa koder. Viktigt då att tala om för dem du delar med att de inte i sin tur ska dela länken vidare om du inte vill det.
Jämför ”på ren svenska”: Om du köper en ny mobil och skaffar ett nytt mobilnummer som du bara delar med de vänner du vill ska kunna ringa dig och inte registrerar numret någonstans. Men…. tala då om för vännerna att de inte delar numret vidare till andra om du inte vill att de ska kunna ringa dig. Om någon söker efter dig på hitta.se kommer det inte att komma upp något resultat utan du förblir anonym och bara nåbar för dina vänner du valt ut ska få ditt nya telefonnummer.

Offentlig: Alla som använder Youtube kan se filmen om de söker efter filmen eller söker efter något sökord som finns med i din titel, du har alltså godkänt att vem som helst får lov att titta på filmen och dela den vidare på till exempel på Facebook.
Jämför ”på ren svenska”: Om du köper en ny mobil med ett abonnemang så är ditt nummer automatiskt sökbart på till exempel hitta.se. Vem som helst kan söka upp dig och ringa dig.

Nedan kan du se en film om hur man publicerar en film från en iPad som blir offentlig, men du kan i filmen se hur du kan göra det samma men få den privat eller olistad.