IKTsidan

Lust, motivation & lärande

Topp 10 Qr-koder

QR-koder- Ett verktyg som kanske ser krångligt ut men som egentligen är väldigt enkelt och rymmer väldigt stora möjligheter för både förskola och skola.

QR är en förkortning av Quick respons, med andra ord snabbt svar. En QR-kod ser nästan ut som bara en massa prickar (myrornas krig) men är egentligen en länk som kan rymma en massa information. Har man väl fått syn på dessa QR-koder kan jag lova att de dyker upp där du minst anar. Titta dig omkring och undersök saker i din omgivning, QR-koder finns nästan överallt.

myra

En QR-kod kan gömma mycket information på liten yta, tex: text, ljud, video, eller länk till en webbsida.

För att få reda på vad QR-koden gömmer behöver du en QR-läsare- en app till din mobil eller surfplatta. De flesta är gratis att ladda ner

Mina favorit-appar för detta är:

Mina favoriter på webben för att skapa QR-koder på datorn:

 Vad ska vi tänka på när vi skapar QR-koder i verksamheterna?

  • Varför gör vi dem? Hur kan barnen/eleverna vara delaktiga? På vilket sätt utvecklar vi verksamheten med detta arbetssätt? Kan detta vara ett sätt att utveckla dokumentationen vi gör tillsammans med våra barn/elever?
  • Vem? vem ska se dem? vem ska använda dem? hur ska vi publicera dem? var ska vi publicera dem?
  • Tänk alltid på att kolla av med vårdnadshavarna att det är ok att ni använder QR-koder i verksamheten. Förklara varför ni gör det,  och vad de kan få ut av det. Ha gärna en blankett där vårdnadshavarna skriver under så ni har ryggen fri om diskussion kommer upp senare. De flesta filmer och bilder man använder lagras på något sätt digitalt i molnet så därför rekommenderar jag er att skaffa ett godkännande; detta även om filmen/bilden/ljudet inte visar barnens ansikten.
  • Skapar ni filmer eller Fotobabble-ljud lägg dem inte publika utan välj olistade så bara de som har länken/QR-koden kan se/höra dem.

Hur kan man använda QR-koder i förskola och skola? här kommer min 10 i topp

  1. Förskola- dokumentation 

Genom att dokumentera med QR-koder blir dokumentationen både analog och digital. Jag brukar säga att papperet blir levande i pärmen 🙂 Intressant och lyssna på barnets utveckling; hur lät det när jag var ett år, tre år, fem år? Ett sätt för barnet att få syn på sitt eget lärande.

2 Förskola- talande labyrinter (barnen har döpt dem till detta)

            

3. Förskola-Skattjakt-ljudstöd

Gör QR-koder med uppdrag och göm dem. Låt barnen hitta dem, läsa av QR-koden; som då innehåller en film eller en ljudsnutt där pedagogen ber dem utföra ett uppdrag och ger dem ledtråden till nästa gömda QR-kod.

4. Skola-skattjakt- På denna webbplats finns ett verktyg där du döper en skattjakt, skriver in frågor och svar, och det genereras sedan ett färdigt koncept med QR-koder, färdiga att skriva ut. Eleverna behöver inte ha internetuppkoppling för att kunna läsa av dem:)

5. Filmprojekt- Skapa filmer i iMovie, gör affischer och skapa en QR-kod med en  reklamsnutt där eleverna berättar om vad filmen handlar om. Sätt upp dessa i korridoren så man kan få information innan premiärvisningen av filmerna.

6. Låt barnen/eleverna presentera sitt konstverk genom att lägga till en QR-kod där de själva berättar om bilden eller installationen.

Observera att bilden bara är ett förslag, QR-koderna är demo.

7. Gör en länklista och sätt på väggen till eleverna med användbara faktasidor inom ett område för att hjälpa dem sortera i informationsflödet. På detta sätt får de hjälp att komma rätt genom att skanna av QR-koden.

8. Bokrecensioner Ta kort på bokens framsida (kolla upphovsrätt om det ska resultera i att det ska publiceras på nätet) eller rita av framsidan av boken eller en händelse i boken. Gör en QR-kod med ljud där eleven berättar om boken. Sätt upp dessa i klassrummet eller i skolbiblioteket för andra att ta del av. Eller varför inte skriv ut koderna och klistra in dem längst bak i boken. tänk lyckan att öppna en bok och hitta QR-koder med andra som har recenserat boken:)

Observera att bilden bara är ett förslag, QR-koden är demo.

9. QR-koder för att tipsa andra. Koppla QR-koder till skolans bokblogg där eleverna recenserar boken. Då får man direkt reda på vad andra tycker om boken och kan välja utifrån detta

10. Fakta om kroppen. Låt eleverna rita en stor kropp och sätt upp på väggen. Låt dem sedan arbeta i grupper med att ta fram fakta om olika kroppsdelar. När arbetet är färdigt gör de en QR-kod som redovisar vad de lärt sig, sätt upp den på kroppsbilden. Klasskamraterna kan då skanna av koden på till exempel nyckelbenet och får upp informationstext och länk till lämplig sida med mer fakta eller varför inte lyssna på en redovisning som gruppen spelat in)

Observera att bilden bara är ett förslag, QR-koderna är demo.

Det finns en mängd olika användningsområden, endast fantasin sätter gränserna. Kommentera gärna på sidan och berätta om dina idéer och hur du arbetar i din förskola/skola.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: