För dig som har hört talas om QR-koder eller för dig som börjat skapa egna och har funderingar på vad som är ok och inte, och hur det hela fungerar. QR-koder är ett verktyg som kanske ser krångligt ut men som egentligen är väldigt enkelt och rymmer väldigt stora möjligheter för både förskola och skola.

 1. Vad är en QR-kod?
 2. Vad kostar det att skapa och använda QR-koder?
 3. Vad måste jag ha för att läsa av en QR-kod?
 4. Varför och till vad ska jag använda QR-koder?
 5. Hur skapar jag en QR-kod?
 6. Hur rensar jag bort gamla QR-koder som jag inte vill ska finnas kvar?
 7. Vad gäller med barn/elever som medverkar via bilder/filmer/ljud? Behöver man tillstånd?
 8. Om jag laddar upp material på Youtube för att skapa QR-koder kan jag begränsa dem så att bara de som jag vill ska se dem kan göra det?
 9. Vad säger upphovsrätten om jag lånar saker som ligger på internet och gör egna QR-koder av?
 10. Finns det färdiga QR-koder att låna?

 

1. Vad är en QR-kod?
QR är en förkortning av Quick respons, med andra ord snabbt svar. En QR-kod ser nästan ut som bara en massa prickar (myrornas krig) men är egentligen en länk som kan rymma en massa information. Har man väl fått syn på dessa QR-koder kan jag lova att de dyker upp där du minst anar. Titta dig omkring och undersök saker i din omgivning, QR-koder finns nästan överallt. En QR-kod kan gömma mycket information på liten yta, tex: text, ljud, video, eller länk till en webbsida.

myra

2. Vad kostar det att skapa och använda QR-koder?
Du kan skapa QR-koder på flera sätt både med hjälp av gratis-appar och sidor.
På webben föredrar jag webbsidan skapaqr.se men oftast skapar jag koderna direkt från min iPad.
Att skapa QR-koder via iPad gör man enklast tycker jag via appen Cloud QR av Digitalt Hjärta som då kostar 40kr. Men… endast de som skapar QR-koderna behöver betalappen, de andra kan använda QR-skannern av samma tillverkare som är gratis för att läsa av koderna.
Att använda QR-koder kostar inget och de kan läsas av med olika digitala verktyg såsom datorer, läsplattor och mobiler.

3. Vad måste jag ha för att läsa av en QR-kod?
Att använda QR-koder kostar inget och de kan läsas av med olika digitala verktyg såsom datorer, läsplattor och mobiler. Oftast läses de av genom en app i ett digitalt verktyg, och det finns en uppsjö av appar som klarar detta att välja mellan. Om du använder iPad eller iPhone föredrar jag Cloud QR-skanner som är en gratisapp från Digitalt hjärta, den är barnvänlig, utan reklam och hindrar QR-koder som är länkade till Youtube att länkas vidare till de förslag som annars visas efter ett videoklipp.

4. Till vad kan jag använda QR-koder?
QR-koder rymmer mycket information på liten yta och är ett enkelt sätt att spara länkar som leder till bilder, video eller ljudfiler. Det finns en stor potential för både förskola och skola att använda QR-koder i verksamheterna.
Min favorit är att dokumentera språkutveckling med hjälp av en teckning som barnet ritat och sedan förklarar och berättar medan jag spelar in ljudet. Jag skapar sedan en QR-kod och skriver ut den.
Klistra den sedan på teckningen och vips! Dokumentationen blir både analog och digital. Ett talande papper;)
Här kan du lyssna på Lisen 4 år som berättar om teckningen hon ritat.

20170213_175046765_ios
Här är några andra förslag:

 

5. Hur skapar jag en QR-kod?
Här kan du få guidning hur du skapar QR-koder i appen Cloud QR.

Via dator finns dessa webbsidor att skapa QR-koder via:

6. Hur rensar jag bort gamla QR-koder som jag inte vill ska finnas kvar?
Om du använder appen Cloud QR kan du under historik radera gamla koder som har blivit inaktuella. Raderar du dem här slutar de fungera för alla som försöker skanna QR-koden.
Har du QR-koder som du skapat från ett Youtubeklipp kan du radera klippet på ditt Youtubekonto och QR-koden slutar fungera.

7. Vad gäller med barn/elever som medverkar via bilder/filmer/ljud? Behöver man tillstånd?
Tänk alltid på att kolla av med vårdnadshavarna att det är ok att ni använder QR-koder i verksamheten. Förklara varför ni gör det,  och vad de kan få ut av det. Ha gärna en blankett där vårdnadshavarna skriver under så ni har ryggen fri om diskussion kommer upp senare. De flesta filmer och bilder man använder lagras på något sätt digitalt i molnet så därför rekommenderar jag er att skaffa ett godkännande; detta även om filmen/bilden/ljudet inte visar barnens ansikten.

8. Om jag laddar upp material på Youtube för att skapa QR-koder kan jag begränsa dem så att bara de som jag vill ska se dem kan göra det?
Ja det kan man. Du kan bestämma vem/vilka som får lov att se videoklippet genom att publicera klippet på ett visst sätt. Det finns tre olika sätt att publicera videoklipp på Youtube:

 1. Privat (bara du kan se dem),
 2. olistat (bara de som du delat med dig av länken) eller
 3. offentligt (alla som har länken, alla som söker på Youtube eller webben)

Läs mer om detta i inlägget om Youtube-publicering.

9. Vad säger upphovsrätten om jag lånar saker som ligger på internet och gör egna QR-koder av?
När man väl startat att skapa QR-koder blir man nästan besatt av dessa hemliga koder och man ser potential för att länka en massa material. Glöm inte upphovsrätten när du länkar. Är du osäker, kontakta den som äger informationen och fråga om lov.
Till exempel har UR en hel del material lämpligt att skapa QR-koder av på webben; filmsnuttar, ljudsagor, och videoklipp. Dessa är ok att länka till, när de inte längre ligger på URs webbsida kommer länken då att brytas och QR-koden sluta fungera. Men… på Youtube finns allt och inget; mycket bra men en del mer tveksamt.
Det är inte solklart att länka allt bara för att det ligger på webben. Om någon tagit en bok, gjort den digital och läst in den på ett annat språk (säkert ofta i all välmening) har de brutit mot upphovsrätten. Om du då länkar till denna och skapar en QR-kod som du delar hjälper du till att sprida detta. (Om jag fattat det rätt är det inte du som gjort fel utan den som publicerat den digitala boken men du hjälper till att sprida. Det inte du som är den skyldige men ….. du förstår säkert problematiken).

10. Finns det färdiga QR-koder att låna?

Ja det finns det, och fler skapas varje dag. Det finns en ganska ny Facebookgrupp som heter QR i förskolan, en riktig guldgruva där pedagoger delar med sig av erfarenheter, funderingar och en massa färdiga QR-koder.

Så här beskriver de gruppen och syftet med den:
QR I FÖRSKOLAN har som syfte att bidra till ett kollegialt lärande.
Ta del av material här, eller dela med dig av något du gjort.
Här finns material men också tips och idéer på hur, när och varför arbetet med QR-koder är både kul och inspirerande att arbeta med tillsammans med barnen. Jag kan tänka mig en mängd användningsområden för till exempel bokstäver bakom QR. Vad kommer du på?
Koppling till läroplanen med detta arbete? Ja, såklart! Vill du använda detta i informationen ut i din verksamhet så går det bra.

Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar:

…sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära.

…sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv.

…sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar.

…intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa.

…intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och dess kommunikativa former.
(Lpfö 98/10/16)

Skolverket föreslår förändringar i Lpfö 98/10/16.
”Förskolan ska bidra till att barnen utvecklar förståelse för den digitalisering som de möter i vardagen. Barnen ska ges möjlighet att utveckla sin förmåga att använda digital teknik. De ska även ges möjlighet att utveckla ett ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik, för att kunna se konsekvenser av sitt handlande. Förskolan ska därigenom ge barnen förutsättningar att utveckla digital kompetens.”

(Skolverket remissförslag nov 2016)

Hur använder du QR-koder? Kommentera gärna inlägget och visa eller berätta hur ni tänk och gjort:)