Goda exempel- iPad som komplement i matematikundervisningen åk1

Jag kommer här stolt att presentera goda exempel på ikt i verksamheterna från min egen kommun, Lysekil.

Ett sätt att sprida kunskaperna vidare, så fler kan ta del av dem, modifiera, komplettera och sedan göra till sitt eget.

I Lysekils kommun pågår många spännande projekt ute i både förskola och skola där it är en naturlig del och där barnen/eleverna får använda den digitala tekniken som ett komplement till den undervisningen som traditionellt bedrivs.

Sharing is caring!

Först ut är Mariedalsskolan som använder iPaden som ett komplement till matematikundervisningen i åk1.

Syfte: Optimera elevernas kunskapsinlärning med hjälp av Ipads. Att på ett lustfyllt sätt kunna variera undervisningen så att vi når så långt som möjligt. Lättare att individualisera undervisningen med olika appar som har olika nivåer.

Mål: Vi vill att eleverna når så långt som möjligt i sin kunskapsutveckling i matte.

Rutiner: Vi gör på olika sätt och här är tre exempel:

  1. När vi går igenom ett nytt moment i matte så kan man gå igenom det på olika sätt, praktiskt, teoretiskt eller på iPad. Ett exempel på en lektion skulle kunna vara att vi har en muntlig genomgång av momentet då vi använder whiteboarden och eleverna är delaktiga då de vi diskuterar och de får komma fram och visa. Eleverna får sen träna vidare på det moment vi gått igenom på ipad eller i matteboken. Ofta ingår båda dessa moment under en och samma lektion.
  2. En lektion kan handla om geometriska former. Vi startar med diskussion, för att sen leta former och ta kort. Korten används i appen Pic collage då man sammanställer det man arbetat med och eventuellt visar för klasskamraterna via kanonen eller mailar läraren.
  3. Vi kan arbeta gemensamt med elevernas iPads då vi använder appar som ”Numberpieces” eller ”Mattetavlan”. Eleverna får uppdrag av läraren att visa olika lösningar på uppgifter som vi ger dem. Här kan eleverna jämföra och argumentera kring sina lösningar. Läraren ser om eleverna har förstått uppgiften. Exempel på detta kan vara att arbeta med tiotal och ental i appen Numberpieces då de ska lägga rätt antal tiotal och ental. Eleven håller upp iPaden eller att läraren går runt och ser svaren. Problemlösningar och mattesagor kan de göra på iPad för att sen visa via kanonen. Då vi arbetar med klockan säger läraren ett klockslag som eleverna ska ställa in på sin klocka ”ABCclock”, eleverna håller upp iPaden och läraren ser om alla förstår.

Regler: Läraren bestämmer vad det är eleverna skall träna/jobba med. Under genomgång skall iPaden ligga upp och ner på bänken. Hörlurar används. Då läraren säger att iPaden skall stängas av eller läggas undan så gäller detta. När vi har utelektion med iPads springer inte med dem, utan går:)

Erfarenheter: Vi märker att eleverna är väldigt måna om att vara hjälpsamma, de ser till att de hittar rätt i sin ipad, de hjälper till då bänkkamraten inte vet hur man ska göra. De hjälper till i undervisningen på så sätt att de hittar nya användningsområden och funktioner som underlättar för oss alla i arbetet. Att visa det man arbetar med är nu lustfyllt.

Råd till andra som vill använda iPad som ett komplement i matematikundervisningen: Det är bara vår fantasi som sätter stopp för hur man kan använda sin iPad i undervisningen. Ju mer man har hållit på ju fler vägar hittar man att använda den.

Vid frågor kontakta: tove.andersson@Lysekil.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s