Att skapa film med IPads och appen iMovie är både roligt och lätt konstaterade de två grupperna med fritidspedagoger som träffades för workshop kring filmskapande på fritidshemmet. Många skratt blev det och nya idéer föddes. Nu ser jag fram emot filmfestival på fritidshemmen med röda mattan och galakläder i vår.

På bara två timmar har de tillsammans skapat ”trailers” (små korta filmer) via appen iMovie.

10 Tips från coachen:

1.Välj att göra en trailer om du är nybörjare.

2.Tänk ut vad du vill berätta innan du börjar filma och fotografera. För att få inspiration kan du förhandsgranska de mallar som finns i iMovie trailers på iPaden.

3.När du filmar, tänk på att hålla iPaden i lanskapsläge(liggande) med hemknappen åt höger annars kan filmen bli uppochner eller visas med svarta ramar.

4.Filma och fotografera mer än du tänker att du behöver, men saknar du något kan man alltid gå tillbaka och filma nytt, så ingen skada är skedd.

5.Filma korta sekvenser hellre än långa eftersom filmrutorna i mallen i iMovie är förinställda.

6.Vill du ändå få med mer än vad som ryms i filmrutan? Använd samma klipp i flera rutor men välj olika delar av klippet.

7.Vill du inte att korten ska zoomas i filmen, klicka på kortet när det ligger i en filmruta och avaktivera ”KenBurnseffekten”.

8. När du trycker på ett filmklipp som ligger i filmrutan likt ovan bild får du fram olika sätt att redigera den. Testa att välja ikonen för sköldpadda så spelas just det klippet upp i slowmotion:)

9. Om du vill publicera filmen för att kunna dela den med barn/elever eller vårdnadshavare är det viktigt att du innan har kollat av så att barnen/eleverna får visas på internet. Om inte? Gör en film med animerade figurer eller gosedjur, alla behöver ju inte alltid synas i bild:)

10. Skaffa en Youtubekonto för verksamheten, ladda upp filmen. Välj olistad version(då kan bara de se filmen som har länken som genereras och den är inte sökbara för hela världen)

Några kommentarer på workshops-passet:

  • Jättekul och inte så svårt som jag trodde. Många goa skratt, våga pröva och lyckas.
  • Enkelt och fantastiskt roligt. Användbart i verksamheten.
  • Ser proffsigt ut. Trodde det var svårt men där trodde jag fel. Enkelt, tydligt och kul  resultat.
  • Enkelt sätt att göra något roligt som går att använda i verksamheten med barnen, och även privat.
  • Barnen lär sig kritiskt tänkande, att uppträda och framför sitt budskap. Ett roligt sätt att skapa tillsammans. Fantasin stimuleras.
  • Jätteroligt att man kan göra film själv. Det blir så proffsigt, fast man inte kan. Lätt att lära sig. Kan använda mig av det både i arbetet och privat.
  • Roligt, gruppstärkande och ingen misslyckas.
  • Bra med färdiga mallar-lätt att komma igång.

Manual för iMovie