QR-koder i skolan ger lust och nyfikenhet, del1

QR-koder är lite mystifierat och hemligt. Det känns nästan som att man är på skattjakt när man använder dem tillsammans med eleverna. Vad döljer sig bakom koden?! Ta till vara på det! Gör en skattjakt! En kod leder dig vidare till nästa ställe, och till nästa

skattkarta

Här presenterar jag QR-koder till en hemlig promenad. Varje QR-kod avslöjar en bokstav som tillsammans bildar ett ord. För de yngre eleverna har jag en siffra framför bokstaven så man vet var i ordet den ska vara:) Skriv ut bilden och klipp isär QR-koderna. Göm dem och låt dina kollegor leta. När de hittar en kod skannar de av den och när de hittat alla 7 koder kommer det att bildas ett ord.

OBS! Det är lättare än du tror att göra en egen!

20140423_140756000_iOS

Förslag till arbete med QR-koder i skolan

”Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande.” Lgr11

 • Instruktioner med hjälp av QR-kod (som ett komplement till instruktion i text finns då alternativ att få instruktionen uppläst genom att skanna in QR-koden) Ett praktiskt redskap för att hjälpa elever med läs- och skrivproblem att gå till en krånglig webbadress utan att behöva sitta och pilla med långa URL:er som lätt riskerar att bli fel, eller för att snabbt få in grundtext- tex instuderingsfrågor- i ett dokument de ska skriva.
 • Låt eleverna skriva små korta texter med kontaktuppgifter som de sedan får göra om till QR-koder och klistra in på informationsfliken längst fram i kontaktboken.

20131027_194334000_ios.jpg

 • QR-koder i skolbiblioteket? Koppla QR-koder till skolans bokblogg där eleverna recenserar boken. Då får man direkt reda på vad andra tycker om boken och kan välja utifrån detta
 • Låt eleverna presentera sitt konstverk genom att lägga till en QR-kod där de själva berättar om bilden eller installationen.
 • Information med hjälp av QR-kod Information som vårdnadshavare behöver tillgång till kan göras till en QR-kod och presenteras på hemsidan/skolportalen eller varför inte klassblogg om man har en sådan
 • Gör en länklista till eleverna med användbara fakta inom ett område för att hjälpa dem sortera i informationsflödet
 • Guidad tur- Gör en slinga i naturen och sätt upp QR-koder med fakta om till exempel olika träd eller växter. Detta kan sedan bli ett grupparbete där eleverna får välja område/art att läsa mer om när de kommer tillbaka till skolan
 • Bokrecensioner Ta kort på bokens framsida (kolla upphovsrätt om det ska resultera i att det ska publiceras på nätet) eller rita av framsidan av boken eller en händelse i boken. Gör en QR-kod med ljud där eleven berättar om boken. Sätt upp dessa i klassrummet eller i skolbiblioteket för andra att ta del av.

         Lyssna på bokrecensioner här nedan av Frida årskurs 9 och Hugo årskurs 3 

                         

        

 • Fakta om kroppen. Låt eleverna rita en stor kropp och sätt upp på väggen. Låt dem sedan arbeta i grupper med att ta fram fakta om olika kroppdelar. När arbetet är färdigt gör de en QR-kod som redovisar vad de lärt sig, sätt upp den på kroppsbilden. Klasskamraterna kan då skanna av koden på till exempel nyckelbenet och får upp informationstext och länk till lämplig sida med mer fakta eller varför inte lyssna på en redovisning som gruppen spelat in)
 • Du kan skriva frågor som du gör en kod av och sätter in på ett ställe i elevens bok där du vill att den stannar upp och reflekterar eller för att kontrollera läsförståelsen.
 • Om ni jobbar i olika stationer kan instruktionerna ges som QR-kod.

Hur gör man?

Det kommer i nästa inlägg om QR-koder där jag visar hur du gör:) håll utkik på iktsidan.com

 

 

5 kommentarer

 1. […] tar emot tips från alla kollegor runt om i Sverige. Idag så vill jag dela med mig av en länk iktsidan.com – så här kan du använda QR-koder På den här sidan hittar du många bra tips kring användningen av QR-koder. Allt från […]

 2. […] del 1 delar hon med sig av en enkel idé hur man lätt kan använda QR-koder för att komma igång, […]

 3. […] QR-koder i skolan […]

 4. […] Vill du lära dig att använda QR koder i  skolan eller förskolan? Här kan du läsa mer om hur du kan göra QR-koder och vad du kan använda QR-koder till. Det är Tove Andersson, Lysekils kommun som har skrivit ”steg för steg” beskrivningar hur du kan göra för att skapa QR koder. Du behöver apparna: Pic Collage, Croak.it (bilder ovanför) och QR Reader, alla de tre apparna är i dagsläget gratis. Här nedanför hittar du Toves ”Steg för steg” beskrivningar till hur du gör: QR-koder steg för steg (del 2 förskola/skola). QR-koder utvecklar lärandet i förskolan (del 1). QR-koder i skolan ger lust och nyfikenhet (del1). […]

 5. […] inspirationskälla är ” IKTSIDAN lust motivation och lärande” http://iktsidan.com/2014/04/24/qr-koder-i-skolan-ger-mer/ Tove Andersson som skriver på sidan utgår ifrån följande citat ur läroplan för grundskolan […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 3 909 andra följare

%d bloggare gillar detta: