iPads i musikundervisningen?

sheet-music-277277_1280

Vad säger Lgr11 om musikundervisning med digitala verktyg?

Ur Centralt innehåll årskurs 4-6:
Musikens verktyg:
Digitala verktyg för ljud- och musikskapande

Ur Centralt innehåll årskurs 7-9:
Musikens verktyg:
Digitala verktyg för musikskapande, inspelning och bearbetning.

trumpet-154216_1280

Ur kunskapskrav till kursplanen i Musik:
Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 6
Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, bidra till att skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument eller digitala verktyg utgå från några enkla musikaliska mönster och former och pröva hur dessa kan bidra till en fungerande komposition.
Kunskapskrav för betyget C i slutet av årskurs 6
Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument eller digitala verktyg utgå från några enkla musikaliska mönster och former och pröva hur dessa kan sättas samman till en i vissa delar fungerande komposition.
Kunskapskrav för betyget A i slutet av årskurs 6
Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument, eller digitala verktyg utgå från några enkla musikaliska mönster och former och pröva hur dessa kan sättas samman till en i stora delar fungerande komposition.
Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 9
Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, bidra till att skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument, eller digitala verktyg pröva hur olika kombinationer av musikaliska byggstenar kan forma kompositioner som har en i huvudsak fungerande form.
Kunskapskrav för betyget C i slutet av årskurs 9
Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument, eller digitala verktyg pröva och ompröva hur olika kombinationer av musikaliska byggstenar kan forma kompositioner som efter någon bearbetning har en fungerande form och karaktäristisk stil.
Kunskapskrav för betyget A i slutet av årskurs 9
Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument, eller digitala verktyg pröva och ompröva hur olika kombinationer av musikaliska byggstenar kan forma kompositioner som har en fungerande form och en karaktäristisk stil.

Här kommer några av mina favoriter:

 • Garageband Manual för nybörjare
 • ScoreCloud express( 9kr)  Här kan du skapa en låt från idé till noter. Med hjälp av appen kan du spela in en melodi genom att spela på ett instrument, tralla eller vissla och få den direkt i noter.
 • Mad Pad HD (29kr) Använd din omgivning för att skapa musik! Gör en musikalisk upptäcktsresa i ditt klassrum! Vilka ljudkällor kan vi hitta i matsalen? I slöjdsalen? Utomhus? Ljuden omkring en får en helt annan betydelse om man betänker att man ska använda dem till något och man kommer på sig själv att tänka på ett nytt sätt kring ljud, och oljud, omkring en. En riktigt höjdarapp:)
 • Musikmattan (19kr) En app med vilken du enkelt kan skapa musik med en viss tidslängd. Kanske vill du ha musik till en film eller ett bildspel som är precis 3 minuter och 51 sekunder lång? Välj bara musiktema i appen och ange önskad tid så genereras ett stycke som matchar tiden! Musiken kan sedan delas via mail, SoundCloud eller öppnas i exempelvis i iMovie eller Dropbox.
 • Paint Music (39kr) Här kan du skapa musik genom att måla den med ditt finger. Helt utan förkunskaper kan du få en orkester att spela en låt.
 • Malberts melodier (en webbsida som jag lagt som genväg på iPaden) Instruktioner för nedladdning till iPad se länk nedan.
 • My Media * (gratis) Verkar inte gå att finna i svenska AppStore just nu.
 • iDownloader* (gratis) fungerar på liknande sätt som My Media

För de yngre eleverna finns dessa två som start för att kunna experimentera med musik, ljud, takt och ton

  • LoopsequeKids (gratis)Det som är styrkan i denna app är att du själv kan välja vad du vill göra med den och allt du väljer att göra låter fint, det går helt enkelt inte att spela fel och fult.
  • Toca Band (29kr)På en scen placerar du figurer i rampljuset. Varje figur motsvarar en ljudslinga av sång, instrument eller rytm. Det finns 48 ljudslingor i appen. Det är bara till att kombinera dem så som du vill ha det och variationerna är otaliga. Genom att flytta figurerna längre bak på scenen får de ett snabbare beat. Det finns 16 olika figurer att testa och 7 platser på scenen att utforska varav en är solistplats.

*Spara ner musik för att använda på iPaden, går det? Ja, kolla här:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 3 948 andra följare

%d bloggare gillar detta: